D66 Amersfoort: seksuele voorlichting op alle scholen

Wethouder Bertien Houwing moet samen met de onderwijsbesturen in de stad een plan opstellen voor eenduidige seksuele voorlichting op de Amersfoortse scholen. Dat stelt haar eigen partij, D66, in een voorstel waarvoor ze aanstaande dinsdag een meerderheid hoopt te krijgen.

Aanleiding voor het plan is de wereldwijde #MeToo-actie en, dichterbij huis, een serie gastlessen die college- en raadsleden vorige week op scholen gaven. ,,Ik hoorde daar een jongetje van 12 vertellen dat hij weleens meisjes nafluit of uitmaakt voor ‘lekker ding’, en dat hij helemáál niet doorhad dat meisjes dat niet leuk vinden”, aldus raadslid Jacques Happe, samen met collega-D66’er Lonneke Sondorp bedenker van het voorstel.

Het voorbeeld toont volgens Happe aan dat er nog veel moet gebeuren op het gebied van seksuele voorlichting. ,,Niet alle scholen doen dat nu even goed. We moeten beginnen met in beeld te brengen wat er precies wordt gedaan en waar het aan schort.” D66 wil dat het gemeentebestuur in het tweede kwartaal van 2018 rapporteert, zodat er eventueel een plan van aanpak gemaakt kan worden.

Lees het gehele persbericht op de website van ad.nl.

Aan de slag met seksuele voorlichting op school?

Voor het (speciaal) basisonderwijs: 

  • Maak gebruik van Kriebels in je buik: een lesmethode voor groep 1 tot en met 8 over lichaam en zelfbeeld, voortplanting, relaties en seksuele diversiteit en seksuele weerbaarheid. De lessen sluiten aan bij de leefwereld en ontwikkelingsfasen van kinderen. Begin 2018 is Kriebels in je buik ook beschikbaar voor het speciaal basisonderwijs! 
  • Doe mee met de Week van de Lentekriebels. Dit is een nationale projectweek voor basis- en speciaalonderwijs en is van 19 t/m 23 maart 2018. Deelnemende scholen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. 
  • Algemene informatie over seksuele vorming binnen het basisonderwijs en speciaal basisonderwijs

Voor het voortgezet (speciaal) onderwijs: 

Reacties

Scroll
naar beneden