Online lessen relaties en seksualiteit voor voortgezet onderwijs

Lente wordt het toch! De losbarstende lente biedt een mooie aanleiding om tijdens biologie, mentoruur of maatschappijleer over liefde, relaties en seksualiteit te beginnen met je leerlingen. En nu zij door de Corona-epidemie thuis zitten en waarschijnlijk veel online zijn, is dit een goed moment voor lessen over bijvoorbeeld (ongewenste) sexting en wensen & grenzen in relaties.

Leerlingen thuis aan de slag met lessen relaties en seksualiteit: Can you fix it?

Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs zijn twee lessen over online seksuele weerbaarheid rondom de educatieve online game Can You Fix It? beschikbaar. Hiermee leren leerlingen hoe ze kunnen voorkomen dat een seksuele situatie uit de hand loopt. Ze leren seksuele grensoverschrijding herkennen, benoemen en leren hoe ze de situatie kunnen veranderen. Tijdens filmpjes met leeftijdsgenoten kunnen ze op de rode FixIt-knop drukken op het moment dat ze vinden dat ze moeten ingrijpen. Zo bepalen ze zelf hoe het fragment - en dus de situatie - afloopt. De lessen zijn bedoeld voor leerlingen van 13-18 jaar. 

Lang Leve de Liefde VO

Ook zijn er voor leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs digitale lessen Lang Leve de Liefde beschikbaar. Leerlingen kunnen zelf aan de slag in de leerlingenomgeving (ik ben leerling) op langlevedeliefde.nl of je geeft online lessen met behulp van de docentenhandleiding. 

Leerlingen zelf aan de slag

In de leerlingenomgeving staan de leerlingenmagazines met lessen als bladerbare PDF. Zowel voor vmbo, havo en vwo als voor praktijkonderwijs en vmbo bb. Ook is er een Engelse variant. Er zijn twee digilessen te volgen voor vmbo, havo en vwo en er zijn films behorend bij les 1 t/m 6 voor het praktijkonderwijs, vmbo, havo en vwo. 

Ga naar leerlingenomgeving voortgezet onderwijs onderbouw

Online lesgeven

Geef je liever zelf online les? De docentenhandleidingen vind je in de docentenomgeving (ik ben docent) op langlevedeliefde.nl. Bekijk voor ondersteuning de films, tips en ervaringsverhalen van andere docenten op lesgevenindeliefde.nl

Lessen over seksueel misbruik

In twee lessen voor basisonderwijs en voorgezet onderwijs leren kinderen van 10-14 jaar over seksuele grensoverschrijding, misbruik en situaties die niet (meer) prettig voelen. Om welke situaties kan het gaan? Hoe kun je ze herkennen? En wat kun je doen? Met behulp van de filmpjes van het Centrum Seksueel Geweld maken kinderen een definitie voor seksueel misbruik. Ze leren dat zowel meisjes als jongens seksueel misbruik kunnen meemaken. En ze leren dat je hulp kunt vragen, bij een volwassene die je vertrouwt, het Centrum Seksueel Geweld en/of De Kindertelefoon. 

Virtueel biologielokaal

Voor het VO kan ook het virtuele klaslokaal, lokaal 69, worden gebruikt. In dit virtuele biologielokaal draait het om seks: de eerste keer zoenen, veilig vrijen, porno, grenzen, diversiteit, zelfbeeld etc. Tip: laat leerlingen de tour volgen.

Reacties

Scroll
naar beneden