Op school gaat seksuele voorlichting vooral over veilig vrijen. De #MeToo-discussie laat zien dat er veel meer nodig is.

Hoe praat je met kinderen over grenzen stellen en seksuele intimidatie?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een van de lastigste onderwerpen om in de klas te bespreken, vindt Chantal Oosterhuis, leerkracht in groep zeven en acht van basisschool 't Kwekkeveld in Schijndel.

Praten over grenzen is altijd lastig, omdat een grens voor iedereen anders is.  In jonge groepen gaat grensoverschrijding om kleine dingen. Hoe kinderen 'nee' kunnen zeggen als ze een kus moeten geven aan een oom of tante en dat niet willen. Hoe basaal ook, ze leren: mensen moeten je grens accepteren

Chantal Oosterhuis
Scholen moeten aandacht besteden aan seksualiteit en volgens de letter van de wet doen ze dat, concludeerde de Onderwijsinspectie vorig jaar. Maar daar was alles mee gezegd. De aandacht is vaak 'beperkt en incidenteel', aldus de inspectie, en 'weinig doelgericht'. Bovendien ligt de nadruk vaak op het technische aspect van seks en is er weinig aandacht voor thema's als weerbaarheid en respectvolle omgang met seksualiteit. En de #MeToo-discussie laat zien dat dat hoognodig is.

Jongste groepen

Ook al op de basisschool? Ja, zegt Elsbeth Reitzema van Rutgers, kenniscentrum op het gebied van seksualiteit. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die op jonge leeftijd leren praten over seksualiteit en de woorden leren waarmee ze kunnen aangeven wat zij wel en niet prettig vinden, eenmaal seksueel actief beter in staat zijn hun eigen grenzen en die van anderen te respecteren. Dus zou er volgens Reitzema ook al in de jongste groepen op school aandacht moeten zijn voor seksualiteit en relaties.

De basisschool van Oosterhuis doet dat. Zij geeft de kinderen mee dat seksualiteit bij het leven hoort en dat vragen stellen mag. "Om te zorgen dat kinderen anoniem vragen kunnen stellen, hebben we een 'bloosdoos', waar ze briefjes in kunnen doen", vertelt ze.

Met oudere kinderen bespreekt ze de omgang onderling. "Het valt me op dat het steeds normaler wordt gevonden even aan elkaars billen te zitten, of dat jongens even een bh-bandje van een meisje laten schieten. Ik spreek ze erop aan en bespreek het daarna klassikaal."

Lees de rest van het artikel op Trouw.nl. 

Meer weten? 

Reacties

Scroll
naar beneden