Man leest krant

Ouders, begin niet aan de keukentafel over seks

In Nederland krijgt ruim de helft van de vrouwen en bijna een vijfde van de mannen te maken met seksuele handelingen tegen hun wil. Ouders kunnen thuis al met kinderen de dialoog aangaan over ongewenst seksueel gedrag. Ook met jongens. In deze nieuwe video leggen jongeren uit wat ze wel en niet goed vonden aan hun seksuele opvoeding thuis.

In Nederland krijgt ruim de helft van de vrouwen en bijna een vijfde van de mannen te maken met seksuele handelingen tegen hun wil. Dat is veel te veel. Wij vinden dat Nederland toe is aan een cultuuromslag. Een cultuur waarin iedereen zijn grenzen kan aangeven en die van een ander moet respecteren. Seks is namelijk alleen leuk met wederzijdse instemming. Daarom roept Rutgers van 6 t/m 12 oktober 2018 heel Nederland op om in actie te komen tegen ongewenst seksueel gedrag: van scholen tot gemeenten, van politiek tot poppodia en festivalorganisaties. Vandaag richten we ons tot ouders.

Tips: wat bespreek je met je kinderen over seksualiteit?

De insteek voor ouders is het versterken van de weerbaarheid van je kind: wijs je kinderen de weg in het aangeven van wensen en grenzen en bij het herkennen van de grenzen van een ander. En voed je kinderen bijvoorbeeld niet gendersterotype op. Dan kun je bijvoobeeld het volgende bespreken:

  • (kinderen) Jouw lichaam is van jou; jij hoeft niets te doen wat niet goed voelt.
  • (kinderen) Als iemand anders het niet fijn vind, moet je stoppen (met doktertje spelen bijvoorbeeld)
  • (jongeren) Hoever wil jij gaan, als je verkering hebt?
  • (jongeren) Hoe herken je grenzen bij een ander?
  • (jongeren) Hoe ga je om met groepsdruk (bijvoorbeeld rond sexting)?
  • (kinderen en jongeren) Als je bang bent of iets vervelends hebt meegemaakt, praat er dan met je ouders over.

Kijk voor meer informatie op opvoeden.nl en ga naar opvoeding en gedrag / seksuele opvoeding. Lees daar bijvoorbeeld de LOVE regels!

Reacties

Scroll
naar beneden