Camera's

Grooming

Volwassen man legt online contact met een minderjarig meisje. Zij denkt dat het om een jongen van haar eigen leeftijd gaat en spreekt offline met hem af.

Uitgebreide beschrijving

In het filmpje ‘grooming’ zien we op straat een meisje lopen. Plotseling komt een onbekende man achter haar aan lopen. Hij loopt op een bedreigende manier dicht in haar buurt en sist bij het meisje in haar oor: Hey schatje, ga je mee naar huis. Het meisje wordt kwaad en roept assertief: ‘flikker op man’ en loopt vlug door.

Dan zien we hetzelfde meisje in haar kamer achter de computer, met een openstaand chatvenster. Er komt een vriendenverzoek binnen van een onbekende jongen met een leuke foto van hemzelf. Ze hebben een gesprek en als de jongen uiteindelijk vraagt of het meisje met hem wil afspreken, zegt ze ja. Dan zien we dezelfde man als op straat, achter zijn computer zitten met op het scherm hetzelfde chatvenster!

Hoe kun je het voorkomen?

Zorg ervoor dat alleen bekenden berichten kunnen sturen. Per website of applicatie kun je je instellingen daarop aanpassen. Lees onze handleidingen om instellingen veilig te maken.

Doelen

Jongeren laten weten dat je nooit weet met je wie op internet contact hebt.

Doelgroep

Voor jongeren van 12 -18 jaar

Onderdeel van

Onderdeel van het e-lespakket:

  • Handleiding docent
  • Digibord
  • Video
  • Werkblad grooming PDF

http://www.helpwanted.nl/opvoeders/scholenpagina/

Jaar

2012

Eigenaar

Bestbeeld, Luciano Simula

Reacties

Scroll
naar beneden