Zoeken
Nieuws – Artikel

16 dagen in actie tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag

Terug naar overzicht
24 November 2022 Tags: seksueel grensoverschrijdend gedrag

Op vrijdag 25 november 2022 begint de jaarlijkse VN-campagne Orange the World. Tijdens deze campagne staat de strijd centraal tegen onder meer seksueel grensoverschrijdend gedrag. Meer dan 90 landen doen mee met Orange the World. De campagne loopt tot 10 december – de Internationale Dag van de Rechten van de Mens.

Rutgers doet mee en vraagt in deze 16 dagen aandacht voor open praten over seksualiteit en over wensen en grenzen. Met elkaar, thuis, op school en online. Want alleen dan kan iedereen genieten van seksualiteit. Laten we samen het taboe doorbreken, een veilige plek creëren en bijdragen aan een cultuur die geen ruimte laat voor seksuele grensoverschrijding.

Seksuele vorming
Een van die plekken waar het taboe op seksualiteit doorbroken kan worden is op school. Seksuele vorming draagt bij aan een positieve en gezonde seksuele ontwikkeling van de leerlingen. Als er op school aandacht is voor wensen, grenzen en de preventie van seksuele grensoverschrijding, dan leidt dit tot meer zelfbewuste, seksueel gezonde jongeren en een beter toekomstperspectief. Deze handreiking bevat tips hoe je als leerkracht op verschillende manieren aandacht kunt besteden aan wensen en grenzen en consent in de klas.

Voor verbetering vatbaar
De overheid heeft een taak om seksuele vorming te verbeteren. Recente gebeurtenissen rond seksuele grensoverschrijding laten zien hoe belangrijk het is dat jongeren leren elkaars wensen en grenzen te respecteren. Met begrip voor diversiteit en met als uitgangspunt seksueel plezier. Dat zit nu niet voldoende in de seksuele vorming op scholen en dat moet beter. Veel beter. Dat vinden jongeren, docenten, onderwijsorganisaties en expertisecentra. Het kabinet is aan zet om betere seksuele vorming mogelijk te maken. Meer weten over dit onderwerp? Kijk dan op Manifest – Seksuelevorming.nl

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen op het gebied van seksuele vorming

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.