Zoeken
Nieuws – Artikel

“Durf het liefdespad op te gaan”

Terug naar overzicht
28 October 2019 Tags: Seks met een beperking

“Seks hoort bij het leven, beperking of niet,” aldus kenniscentrum Rutgers. Maar het is niet altijd simpel om als jongere met een beperking uit te vinden wie je bent op seksueel gebied. Welke invloed heeft de handicap op je seksleven? En hoe vind je een partner? Drie jonge mensen over hun ervaringen met seks en intimiteit.

Aanleiding vierhoor is het boekje Kun je seks hebben met CP? Van CP Nederland (voorheen BOSK). Het gaat over jonge mensen met cerebrale parese, maar de tips en wijsheden over flirten, daten, vrijen, jezelf ontdekken en relaties aangaan, zijn ook zinvol bij andere beperkingen. Carolien, Lena en Frank hebben alle drie CP. Het ontdekken van hun seksualiteit ervaarden zij best als een eenzame zoektocht. Ervaringen van anderen waren welkom geweest om met minder schroom hun liefdespad te verkennen. Ze delen daarom hun verhaal.

Gekke standjes

“Soms is iets de eerste keer niks en moet je wennen,” zegt Lena (20). Seks is voor haar een leerproces en uitproberen. Vijf jaar geleden leerde Lena haar vriend kennen via een Whatsappgroep. Hij werd verliefd op haar. Zij vond het eerst verwarrend, maar de vonk sprong over. Met hem beleefde ze haar eerste seksuele ervaringen.

Lena’s ouders praatten weinig over seks, en wat het betekende als je CP hebt, wist ze niet. Als nieuwsgierige tiener experimenteerde ze met chat-sites, maar vond er vooral “geile mannen”. Toen haar vader haar betrapte bij een uit de hand lopende Skypesessie, was ze er wel klaar mee. Toen ze op het CP-forum anoniem vroeg hoe seks met spasmen gaat, kreeg ze het BOSK-boekje getipt.

Eigenlijk moet m’n hoofd een lege blije bal zijn, dan heb ik zin in vrijen.
Lena (20)

“Het is belangrijk om goed te zijn met je eigen lichaam, te weten wat je fijn vindt en niet. In m’n eentje kan ik niet klaarkomen, maar met mijn vriend samen wel. Hij is mijn lichaam gaan verkennen en daardoor leerde ik mijn lichaam kennen.” Lust voelen gaat niet altijd vanzelf, soms is ze onzeker over haar lichaam. “Ik vond douchen vroeger niet fijn, in je eentje bloot in zo’n witte ruimte voor de spiegel. Maar sámen douchen vind ik wel fijn.” Als ze te veel in negatieve gedachtenspiralen zit, is de overstap naar lust voelen lastig. “Eigenlijk moet m’n hoofd een lege blije bal zijn, dan heb ik zin in vrijen.” Na het vrijen en klaarkomen voelt ze zich spontaan zo’n ‘blije bal’: “Dan ben ik helemaal ontspannen, hoofd leeg, vol leuke hormonen. Net als wanneer ik wandel in het groen, dan word ik ook rustig.”

CP maakt de seks soms wat onhandig: “Mijn benen kunnen niet ver open, dus hij moet gekke standjes zoeken. Eigenlijk past het soort van niet, maar hij gaat er relaxt mee om en dan lukt het toch.” De BOSK-tip om een kussentje onder de billen te leggen, werkte. Wel heeft ze vaak spierpijn en is ze moe na het vrijen. “De trap aflopen is dan soms geen goed idee…” Ondertussen leerde ze meer ontspannen en genieten van lijfelijk samenzijn, ’s morgens in bed kletsen, gamen en knuffelen.

Een mentaal ding

Franks eerste zoen was bijzonder: op tv in het programma The Undateables. De redactie kende hem van zijn deelname aan Je zal het maar hebben en benaderde hem. Frank (25) twijfelde, maar dacht: “Fuck it, ik doe het gewoon!” Het leverde hem veel op. Franks ouders en vrienden waren open over seks, maar hij was onzeker. Hoe keken meisjes naar zijn handicap? Kun je zoenen als je spasmen hebt? Hij was nieuwsgierig hoe het zou zijn, dacht niet dat het niet zou kunnen, maar zag zichzelf niet echt als ‘seksueel wezen’. The Undateables leverde hem zijn eerste dates op, maar vooral een zelfverzekerdheidsboost. Alles was spannend nieuw. “Het was de start van mijn seksuele ontwikkeling. Ik kreeg zoveel positieve reacties, ook na het programma, van meisjes op Facebook, op straat, in de kroeg. Ik zag mezelf ineens veel meer als seksueel wezen. Blijkbaar had ik de bevestiging nodig dat meisjes door de handicap heen kunnen kijken.” Hij bleef daten, ging Tinderen en maakte kortstondige relaties, seksuele ervaringen en een lange relatie mee. “Je ervaart dingen, zoals liefde, intimiteit en seks, hoe je omgaat met je eigen lichaam. Maar ook liefdesverdriet en afwijzing.

Je ervaart het leven. Je leert, je ontwikkelt je. Ik durf nu meer, ik neem desnoods een extra biertje, maar spreek gewoon een meisje aan.” De zelfverzekerdheidsboost werkte verder door: Frank geeft nu lessen over bijvoorbeeld seksualiteit, en startte met vrienden het bedrijf Talking out loud, dat op ludieke taboedoorbrekende wijze opkomt voor jongeren met een handicap. “CP is ook een mentaal ding. Als je gespannen bent, nemen oncontroleerbare bewegingen toe. Ik heb geleerd me comfortabeler te voelen in meer omgevingen. Heb meer schijt aan wat anderen denken. Alleen bij een zielige scene in een stille bioscoop, denk ik nog steeds: Oh nee, nu geen spasme!”

In relaties en seks ontdekte hij het belang van je comfortabel voelen bij elkaar. Jezelf durven zijn en je tegelijkertijd afstemmen op de ander is essentieel. Iedereen is anders, iedere situatie ook.

Blijkbaar had ik de bevestiging nodig dat meisjes door de handicap heen kunnen kijken"
Frank (25)

Tips

Hebben de drie tips voor anderen? Lena: “Koop een vibrator… dan kun je er niet omheen om met jezelf te experimenteren. En de erotiekbeurs kan heel erotisch zijn!” Carolien hecht aan open communicatie. “Soms is vrijen gedoe en maakt het verdrietig. Ook dan is erover praten essentieel, ook met vriendinnen.” Frank zegt: wees open, ook als je je kwetsbaar voelt. “Durf je te uiten, met zelfreflectie of een grap, ook over je handicap. Dan hoeft de ander niet te doen alsof er niks aan de hand is. Je maakt het luchtiger.”

Humor helpt ook. Carolien en haar vriend boekten eens een romantisch hotel met ligbad. Dat pakte averechts uit: “Ik kwam niet zelf in bad en viel steeds om toen ik erin zat door de keiharde bubbelfunctie. Achteraf was het in elk geval grappig!” Tenslotte zeggen ze: durf het liefdespad op te gaan, al is het spannend. Oefening  baart kunst. En wordt het een sof, dan heb je tenminste een goed verhaal.

Wat is CP?

Cerebrale parese (CP) is een houdings- en bewegingsstoornis die is ontstaan door een hersenbeschadiging in het eerste levensjaar. Kenmerken zijn bijvoorbeeld spasticiteit (verkrampen van spieren) en ataxie (oncontroleerbare bewegingen).

Boekje over seks en CP bestellen

Kun je seks hebben met CP? 121 antwoorden over seks en CP laat zien dat je ook met een aandoening seksueel gezond kunt zijn. Het boekje is voor € 5 plus verzendkosten te bestellen via de website van de BOSK.

Uit privacy-overwegingen zijn sommige namen van de geïnterviewden gefingeerd.

Bron: Support Magazine (www.supportmagazine.nl), auteur Jacqueline Kool

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen op het gebied van seksuele vorming

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.