Zoeken
Nieuws – Artikel

Goedele: Stel seksuele voorlichting niet uit!

Terug naar overzicht
17 October 2016

‘Mijn kind is daar nog lang niet aan toe’ of ‘zodra ik erover begin, loopt hij weg’. De gemiddelde ouder heeft altijd wel een smoes klaar om (nog) géén seksuele voorlichting te geven. ‘Toch moet het’, meent seksuologe Goedele Liekens. ‘Anders ben je te laat.’

In haar nieuwste boek ‘Help, mijn kind denkt aan seks!’ doet ze nauwkeurig uit de doeken waarom seksuele opvoeding zo belangrijk is. Om maar meteen een misverstand uit de wereld te helpen: het gaat haar zelf óók niet altijd even makkelijk af. Dochters Merel (18) en Celeste (16) vinden het net zo irritant als andere pubers om met hun moeder over seks te praten. “Als er een vriendje op bezoek komt, krijg ik vaak van tevoren al een waarschuwing: ‘Mama, zwijg!’ Ik vind het wel grappig om juist dán de knuppel in het hoenderhok te gooien door over condooms te beginnen. Gewoon om te plagen natuurlijk.”

Volgens Goedele zien ouders seksuele opvoeding vaak als een rotklusje dat je kunt afvinken op je to-dolijst. Maar, zegt ze: “Het is niet een gesprek, maar een sfeer die je creëert, waardoor er open over dit onderwerp gepraat kan worden. En daar begin je niet mee als je kind voor het eerst verliefd wordt, maar al in de babytijd.”

Lees ook

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen op het gebied van seksuele vorming

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.