Zoeken
Nieuws – Artikel

Het is weer tijd voor de Week van de Lentekriebels

Terug naar overzicht
19 March 2023 Tags: week van de lentekriebels

Met de start van de lente is het ook weer tijd voor de Week van de Lentekriebels voor scholen in het speciaal- en basisonderwijs. Voor veel scholen is deze projectweek over liefde, relaties en seksualiteit de leukste week van het jaar. Rutgers organiseert de Week van de Lentekriebels samen met de GGD-en, en met vele scholen in het hele land. Uit onderzoek (2020) blijk dat meer dan de helft (56%) van de basisscholen meedoet aan de Week van de Lentekriebels.

Waarom de Week van de Lentekriebels?

Kinderen hebben veel vragen over liefde, relaties en seksualiteit. Ze zijn nieuwsgierig, ook door wat ze zien op televisie en social media of horen van leeftijdsgenootjes. Zo weten we dat de meeste vragen die bij de Kindertelefoon gesteld worden over deze onderwerpen gaan. Kinderen hebben vragen over hun lijf – ‘ben ik wel normaal?’, over de eerste keer en over zoenen. Ook krijgt de Kindertelefoon van jonge kinderen regelmatig de vraag waar baby’s vandaan komen. De Week van de Lentekriebels is een goed moment om deze vragen met kinderen te bespreken.

Positieve seksuele vorming

Het thema van de Week van de Lentekriebels is dit jaar: ‘Wat vind ik fijn?. Het gaat hierbij om positieve seksuele vorming met onderwerpen als: leren over je lijf, praten over wat je fijn vindt, autonomie en een positief zelfbeeld. Leerlingen die van jongs af aan op een positieve manier over liefde en relaties leren, hebben een positiever zelf- en lichaamsbeeld, kunnen beter communiceren over hun wensen en grenzen en ze leren respectvoller met elkaar omgaan.

Soms vragen ouders: ‘Sporen deze lessen kinderen juist niet aan tot seksueel gedrag?’ Het antwoord hierop is volmondig nee. Onderzoek leert dat jongeren die goede relationele en seksuele vorming ontvangen op school, gemiddeld genomen later starten met seksuele handelingen. Als ze er echt aan toe zijn. Juist omdat ze hier dan van te voren beter over hebben nagedacht.

Passend bij de leeftijd van het kind

Het is belangrijk om de lessen te laten aansluiten bij de leefwereld van het kind. Zo zijn kinderen in de onderbouw bezig met onderwerpen als “Waar komt de baby vandaan?”, “Wat is het verschil tussen een jongen en een meisje?” en “Wie mag jou een kus of knuffel geven en wat doe je als je dit niet wilt?”. Ook voor jonge kinderen is het goed om van jongs af aan te leren om open en eerlijk over deze onderwerpen te praten. Kinderen leren zo hun eigen wensen en grenzen aan te geven.

Oudere kinderen leren over de puberteit, over verliefd worden en over hun lichaam. Bij de les over geslachtsdelen krijgen de kinderen uitleg over hoe het eruit ziet en wat de functie is. Veel kinderen weten wel wat de piemel is, en welke functies de piemel heeft. Veel minder kinderen weten over de clitoris, omdat deze veel minder zichtbaar is. Het is belangrijk dat zowel jongens als meisjes weten over het lichaam van een vrouw, en over de clitoris. Dan hebben zij gelijke kennis en het helpt in de gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Meer weten?

Hoe leuk het is om mee te doen met de Week van de Lentekriebels vertelt juf Emma in onderstaand filmpje.

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen op het gebied van seksuele vorming

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.