Zoeken
Nieuws – Artikel

In tijden van corona: aandacht voor veilig online contact

Terug naar overzicht
2 april 2020

Op dit moment hebben mensen vooral online contact met elkaar. Dat geldt ook voor kinderen. Hoe gaat het dan met relaties, verliefdheid, verkering, omgaan met elkaar, wensen en grenzen, sexting of ongewenste sexting, online pesten? Het is belangrijk om hier met elkaar over te praten. In dit artikel lees je hoe je dit makkelijk en op een ontspannen manier kunt doen.

Hoe begin je?

Misschien ben je als ouder niet gewend om meer intieme zaken met je kind te bespreken. Toch zul je het belangrijk vinden om een vinger aan de pols te houden met wat je kind doet. Wat kijkt het online? Hoe gaat het met leeftijdgenoten om? Wat zegt het op social media? Hoe ver is het in de seksuele ontwikkeling? Aansluiten bij de belevingswereld van je kind is belangrijk. In dit filmpje zie je hoe je dat kunt doen.

Ouders met jonge kinderen (4-8 jaar)

Er zijn veel leuke boeken om met jonge kinderen te kijken en te lezen. Bijvoorbeeld over verliefd zijn, hoe baby’s in de buik komen, en nee leren zeggen als je iets wilt en daarmee baas te zijn over hun eigen lijf.

Boekenlijst Groep 1 en 2

Boekenlijst Groep 3 en 4

Boekenlijst groep 5 en 6

Op de website van de Kindertelefoon staat voor kinderen van 8-12 en van 12-18 jaar veel informatie over lichaam, verliefdheid, vriendschap, relaties en seksualiteit. Op het forum ‘Help elkaar’ kunnen kinderen ook ervaringen met elkaar uitwisselen.

Wil je met je kind in gesprek over wensen en grenzen en het geven van toestemming? Kijk dan samen dit filmpje. Het laat helder zien aan kinderen van 4 tot 12 jaar wat ‘toestemming geven’ betekent.

Ouders met (pre)pubers (9-12 jaar)

Voor kinderen in de leeftijd vanaf 9 jaar is het belangrijk dat ze voorbereid zijn op wat er met hen gaat veranderen in de puberteit. Ook hebben deze kinderen vaak vragen over seksualiteit, ook al stellen ze die misschien niet aan jou als ouder. Soms gaan ze zelf online of bij vriendjes op zoek naar antwoorden. Liever zorg je dat je kind betrouwbare informatie krijgt toch, en praat je er zelf met hem over. Er zijn leuke filmpjes die je samen kunt kijken, waarbij je meteen op een luchtige manier jouw toelichting kunt geven.

Leest of kijkt jouw kind liever zelf? Dan is Pubergids.nl een betrouwbare website met informatie over de puberteit. Je kind kan hier zelf veel informatie vinden en je kunt daarna een gesprek aanknopen. Ook op de Boekenlijst groep 7 en 8 staan leuke boeken voor kinderen van deze leeftijd.

De smaak te pakken?

Meer doen met je kind van 4-12 jaar op de onderwerpen weerbaarheid, relaties en seksualiteit? Er zijn ook leuke thuislessen. (LINK AANPASSEN)

Ouders van kinderen boven de 12

Is je kind ouder dan 12 jaar? Sense.info is een website met betrouwbare informatie voor jongeren. Sense biedt ook spreekuren, chatsessie en een infolijn (telefonisch) voor jongeren met problemen, vragen of klachten op het gebied van seksualiteit en relaties. In sommige regio’s zijn tijdelijk minder of geen spreekuren voor jongeren. Op de website staat beschreven waar jongeren nog wel terecht kunnen.

  • Can You Fix It, is een educatieve online game die kinderen vanaf 12 jaar kunnen spelen, maar je kunt als ouder meedoen of meekijken. Je moet ingrijpen in de filmpjes om te voorkomen dat iets uit de hand loopt. Over allerlei onderwerpen op het gebied van relaties, weerbaarheid, online sexting, dating, seksuele diversiteit en discriminatie.
  • Door samen de serie Oogappels (NPO) te kijken over puberstress en ouderleed, vinden jullie allebei herkenning en kun je er nog om lachen ook.
  • Wil je met je kind over sexting en ongewenste sexting praten, in deze tijden van online samen zijn? Lees dan deze brief speciaal voor ouders.

Oog voor kinderen van een ander

Niet alle kinderen zitten in een veilige thuissituatie. Doordat je ze niet ziet, blijft hun situatie onzichtbaar. De Kindertelefoon krijgt veel telefoontjes van kinderen die thuis in de knel zitten. Heb je het vermoeden dat een kind het moeilijk heeft? Kijk wat je kunt doen om contact te houden met het kind en eventueel ook de ouders. Geef bijvoorbeeld aan dat jij altijd bereikbaar bent als er iets is. Het NJI geeft informatie en tips voor als spanningen thuis oplopen door het coronavirus.

Bel met Veilig Thuis als je je zorgen maakt.

Webinar Seksueel gezond voorlichten (voor ouders)

Judith en Natascha (Fabriek69) bieden ouders op dinsdagavond 21 april (20:00 – 21:00) een webinar aan met tips en tools: over hoe je juist in deze tijd aan de slag kunt met seksuele gezondheid. Hoe kun je seksuele voorlichting geven, zonder alleen aandacht te geven aan voortplanting of veilige seks? In het webinar wordt uitgelegd hoe je van jongsafaan informatie kunt geven aan je kinderen, en hoe plezier centraal kan staan. Het webinar is ook geschikt voor professionals die werken met kinderen. De kosten voor de webinar zijn 5 euro en je kunt je hier aanmelden.

Meer weten over seksuele opvoeding?

Onderstaande brochures zijn gratis te downloaden. Ze bieden informatie over de seksuele ontwikkeling van kinderen van 0-18 jaar en tips voor de seksuele opvoeding in verschillende leeftijdsfasen. Ook op opvoeden.nl leest u meer over de seksuele ontwikkeling en opvoeding van uw kind.
Meer informatie over kinderen en (social) media gebruik is te vinden op Mediaopvoeding.nl en Mediawijsheid.nl.

(BROCHURE LINKS AANPASSEN)

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen op het gebied van seksuele vorming

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.