Zoeken
Nieuws – Artikel

Laat je stem horen met #IkZegErWatVan

Terug naar overzicht
13 April 2022 Tags: seksueel grensoverschrijdend gedrag

Traditionele meningen over mannelijkheid, vrouwelijkheid en seksualiteit dragen nog té vaak bij aan grensoverschrijdend gedrag. Een jongen die veel seks heeft krijgt een high five, terwijl een meid die veel seks heeft slet genoemd wordt. Jongeren vinden het best lastig om deze onderwerpen te bespreken, terwijl de meerderheid gelijkheid en diversiteit heel belangrijk vindt. Toch spreken ze zich niet vaak uit. Dat kan anders!

Vandaag lanceren Rutgers en Atria met de campagne Generatie Ja…en? de #IkZegErWatVan. Met #IkZegErWatVan bespreken jongeren waarom jongens en meiden vaak verschillend behandeld worden. Zo wordt een jongen die emoties toont, snel uitgemaakt voor homo, terwijl dit van een meisje wel geaccepteerd wordt. Dat is raar?! De meerderheid van de jongeren vindt gelijkheid en diversiteit heel belangrijk. Zij rekenen in deze campagne af met traditionele opvattingen. Want die zijn een voedingsbodem voor seksueel, online en fysiek geweld. En dat moet stoppen.

Wat kun je op school doen?
Door in de klas te praten over beeldvorming en rolpatronen help je je studenten hun eigen mening te vormen en die te bespreken met hun klasgenoten. Ze ontdekken dat het merendeel van de jongeren net zo over deze onderwerpen denkt als zijzelf. Hierdoor is de kans groter dat zij zich ook uitspreken en een ander helpen als die wordt uitgescholden of te maken heeft met geweld.

Om je hierbij te helpen hebben we een gratis les gemaakt. De les is gemaakt voor jongeren tussen de 17 en 23 jaar en bestaat uit verschillende werkvormen. In ongeveer 60 minuten werk je zelf met de studenten aan oefeningen op het gebied van schadelijke gendernormen, mannelijk- en vrouwelijkheid en seksualiteit.

Wat leren jongeren in deze les?
• Jongeren krijgen inzicht in hoeverre zij rolbevestigende (en soms schadelijke) en ruimdenkende opvattingen over gender en geweldsnormen hebben;
• Jongeren nemen kennis van de ruimdenkende opvattingen van hun leeftijdsgenoten en leren dat ze er meestal niet alleen voor staan;
• Jongeren leren hoe zij in gesprek kunnen gaan met iemand als diegene iets zegt of handelt op een manier die niet aansluit bij hun eigen ruimdenkende opvattingen.

Download hier de lesbrief ‘Generatie Ja… en?’, deze lesbrief is geïntegreerd in het lespakket Lang Leve de Liefde van Rutgers en Soa Aids Nederland.

Kijk voor meer informatie op Generatie Ja..en?

 

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen op het gebied van seksuele vorming

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.