Zoeken
Nieuws – Artikel

Lesmethode Kriebels in je buik SO erkend als goed onderbouwd

Terug naar overzicht
22 November 2020

Het lespakket ‘Kriebels in je buik SO’ is door de Erkenningscommissie Interventies erkend als goed onderbouwd. Het lespakket stimuleert een gezonde en veilige seksuele ontwikkeling van kinderen van 4 tot 12 jaar van het speciaal onderwijs.

Het is gebaseerd op de leerlijn seksuele vorming voor het SO ZML (CED-groep & Rutgers, 2014) waarin de wettelijk verplichte kerndoelen (voor het SO, vooral kerndoel 23 wat gericht is op het respecteren van verschillen, seksuele weerbaarheid en het eigen lichaam) voor het onderwijs vertaald zijn naar lesdoelen.

Goed uitvoerbaar

De commissie vindt Kriebels in je buik SO een goed doordachte, goed uitvoerbare en goed onderbouwde interventie. Ze is met name positief over het feit dat de interventie uit een doorlopende leerlijn bestaat en op maat aangeboden kan worden. Een doorlopende leerlijn vergroot de kans dat de doelen daadwerkelijk bereikt worden. Mede door de inbedding in het schoolsysteem is de interventie goed uitvoerbaar. Ook biedt het lespakket handvatten voor ouders die vragen hebben over de seksuele ontwikkeling van hun kind, iets dat op het speciaal onderwijs regelmatig voorkomt. Het lesmateriaal ziet er duidelijk en aansprekend uit en sluit goed aan bij de doelgroep.

Inhoud van het lespakket

Kriebels in je buik SO bestaat uit vijftig digitale lessen van 45-50 minuten over de thema’s: (I) lichamelijke ontwikkeling en lichaamsbeeld, (II) voortplanting, (III) relatievorming en seksuele diversiteit en (IV) (online) seksueel gedrag en seksuele weerbaarheid. De lessen sluiten zoveel mogelijk aan bij de ontwikkelingsfase, leefwereld, vragen en problemen van leerlingen op het speciaal onderwijs. Het lespakket is te vinden op www.kriebelsinjebuikso.nl (LINK AANPASSEN) 

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen op het gebied van seksuele vorming

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.