Zoeken
Nieuws – Artikel

Meeste zwangerschapsafbrekingen bij vrouwen tussen 25 en 30 jaar

Terug naar overzicht
9 February 2017

Van de 30.803 zwangerschapsafbrekingen die in 2015 in Nederland werden uitgevoerd, vonden de meeste plaats bij vrouwen tussen 25 en 30 jaar. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de Wet afbreking zwangerschap.

We zien al jaren dat een deel van de jonge vrouwen de anticonceptie niet consequent gebruikt. Wat ook een reden kan zijn, is dat vrouwen vanaf 21 jaar moeten betalen. Zeker voor vrouwen met lage inkomens is dit mogelijk een probleem.

Ineke van der Vlugt
Programmacoördinator Rutgers, kenniscentrum seksualiteit

 

Het is voor het eerst dat vrouwen tussen 25 en 30 jaar de grootste groep vormen bij de zwangerschapsafbrekingen (7.339 abortussen in deze leeftijdscategorie). Dit was voorheen altijd de groep van 20 tot 25 jaar. In deze groep daalt het aantal abortussen sinds een aantal jaar. De groep 25 tot 30 jaar vertoont een geleidelijke stijging sinds 2007.

“Nederland heeft het laagste abortuscijfer ter wereld, maar elke abortus is er natuurlijk 1 te veel”, geeft Ineke van der Vlugt aan. “Inzetten op preventie en toegang tot anticonceptie blijft belangrijk. Zeker nu er een lichte stijging is te zien bij deze leeftijdsgroep. Helaas is de reden niet bekend. Zijn ze pilmoe? Is anticonceptie te duur? Of verschuift hun ideale kinderwens naar een latere leeftijd?”

In 2015 werden er 3 procent minder tienerzwangerschappen afgebroken dan het jaar ervoor. Sinds 2002 daalt het aantal afgebroken tienerzwangerschappen. Bij 13 procent van de abortussen ging het om vrouwen die in het buitenland wonen en voor de behandeling naar Nederland kwamen.

 

Verdeling naar leeftijdscategorieën 20-30 jaar in percentage van totaal aantal zwangerschaps¬afbrekingen, 2007-2015

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen op het gebied van seksuele vorming

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.