Zoeken
Nieuws – Artikel

Nieuwe tv-serie Naakt voor de klas

Terug naar overzicht
3 June 2022 Tags: Seksuele vorming

De Sekszusjes Krista en Marcelle Arriëns nemen in de zesdelige televisieserie Naakt voor de klas de seksuele voorlichting anno 2022 onder de loep. Wat verwachten jongeren van hun eerste keer? Waarom gaan er naaktfoto’s rond en zien ze het verschil tussen èchte seks en de extreme porno die zo makkelijk te vinden is? Seksuoloog Yuri Ohlrichs van Rutgers geeft als expert toelichting op de verschillende thema’s die voorbij komen. De eerste aflevering is te zien op dinsdag 7 juni om 21.10 uur op NPO3.

De beleving

Yuri is blij met het televisieprogramma. “Naakt voor de klas is een prachtige, realistische aanvulling op de bestaande voorlichtingsmaterialen. Het is goed dat in het programma de nadruk ligt op “de beleving” waarbij meer gepraat wordt over gevoelens en ervaring dan over “de seks”. Als alle ouders hier met hun pubers en VO-docenten met hun klassen naar kijken, krijgen de jongeren van nu een goed kompas mee om met plezier, consent en veiligheid hun seksualiteit te ontdekken. Alleen en met anderen, op een moment dat voor hen als het juiste voelt. De Sekszusjes laten als geen ander zien dat seksuele vorming jongeren leert hun eigen ontwikkelingstempo bepalen en niet aanzet tot “te vroege seksuele activiteit”.

Seksuele voorlichting

Veel Nederlandse jongeren geven aan niet tevreden te zijn met de seksuele voorlichting die ze op school krijgen. Het wordt weggestopt in een paar uurtjes biologie en gaat vooral over de technische kanten van seks. Tegelijkertijd komen veel jongeren regelmatig in vervelende situaties terecht en leren ze nauwelijks over seksplezier. En het thuis bespreken met je ouders is ook zo makkelijk nog niet. In Naakt voor de klas gaan de Sekszusjes Krista en Marcelle Arriëns zelf in die kloof staan en onderzoeken ze wat er mist in de huidige aanpak.

Zelf voor de klas

Een half jaar lang lopen de zusjes rond op de middelbare school het CSB in Amsterdam waar zij meekijken met de lessen seksuele voorlichting, waar ze leerlingen spreken over hun eerste keer, hun ervaringen met grensoverschrijdend gedrag en hoe het is om uit de kast te komen. En ze onderzoeken nieuwe vormen van seksuele voorlichting door zélf voor de klas te staan. Maar hoe ga je om met een klas die je een uur lang zwijgend aanstaart? En hoe expliciet kan je over je eigen ervaringen vertellen?

Gesprek met ouders en docenten

Luisteren ouders en docenten eigenlijk wel goed naar de behoefte van jongeren of is het stiekem wel fijn om het gesprek niet aan te hoeven gaan? De Sekszusjes helpen ouders om met meer gemak en ontspannen met hun kinderen over seks te praten en gaan ook in gesprek met hun eigen ouders. Want hoe spraken zij vroeger met Krista en Marcelle over seks? Een ongemakkelijke zoektocht voor alle partijen, maar eentje die heel hard nodig is.
In Naakt voor de klas doen de zusjes een poging de tieners van nu de seksuele voorlichting te geven die ze zelf zo hard gemist hebben.

Meer informatie

Leerkrachten, onderwijsondersteunend personeel en schoolmanagement kunnen op Het lesaanbod van de verschillende onderwijssoorten – Rutgers (seksuelevorming.nl) tips, tools en lesvormen vinden om seksualiteit in de klas bespreekbaar te maken. Ook in de webshop van Rutgers vind je handige tools.

 

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen op het gebied van seksuele vorming

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.