Zoeken
Nieuws – Artikel

Onbedoelde zwangerschap als thema voor burgerschapsonderwijs

Terug naar overzicht
22 September 2022 Tags: Zwangerschap

Het recht om een zwangerschap af te breken, staat in verschillende delen van de wereld onder de druk. De gemoederen laaien hoog op, ook in Nederland. Het lijkt daardoor of je vóór of tegen moet zijn. Maar het ligt veel genuanceerder, en ieder die met een onbedoelde zwangerschap te maken krijgt maakt een persoonlijke afweging in de eigen situatie. Dat kan alleen als je betrouwbare informatie hebt om een weloverwogen keuze te kunnen maken. En dat is nu juist het probleem.

De informatie die je vindt over de keuzeopties bij onbedoelde zwangerschap, is vaak gekleurd. En er gaat misleidende en onjuiste informatie rond. Daarnaast is het lastig om over een onbedoelde zwangerschap te praten met anderen, omdat mensen zich dom voelen dat ze zwanger zijn geraakt of iemand zwanger hebben gemaakt, of bang zijn voor oordelen van anderen. Als je voor een abortus kiest kun je negatieve reacties verwachten, maar als je (jong) kiest voor het krijgen van een kind soms ook. Met als gevolg dat er weinig over onbedoelde zwangerschappen wordt gepraat, behalve door mensen die zich inzetten voor of tegen het recht op abortus. Zo houden we de polarisatie in stand.

Wanneer jongeren eenzijdige, gekleurde of onjuiste informatie krijgen, wordt dit voor hen de waarheid. Het is van belang dat jongeren de feitelijk juiste informatie krijgen, en kritisch leren kijken naar de beelden en informatie die ze tegenkomen. Het voortgezet onderwijs en mbo kunnen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van kritisch-democratisch burgerschap en mediawijsheid. Het thema ‘beeldvorming rond onbedoelde zwangerschap’ is hiervoor bij uitstek geschikt. Tevens draagt een gesprek over dit maatschappelijk gevoelige onderwerp bij aan het leren omgaan met andere waarden en normen in een democratische samenleving waarin iedereen vrij is om op basis van betrouwbare informatie zelf keuzes te maken. Als meningen en keuzes worden gerespecteerd, is het ook makkelijker om zelf steun te zoeken, mocht je met een onbedoelde zwangerschap te maken krijgen.

Daarom bieden we voor het voortgezet onderwijs en mbo de gratis handreiking ‘Beeldvorming bij onbedoelde zwangerschap’ aan. Hierin staan suggesties voor werkvormen om verschillende aspecten van dit thema met leerlingen te behandelen. Welke opties zijn er bij onbedoelde zwangerschap? Wat houdt het in als je voor deze opties kiest? Wat staat er in de wet over abortus? In welke landen is het recht op abortus ingeperkt of verruimd en hoe komt dat? Wat wordt hierover in verschillende religies gezegd? Wat is neutrale informatie en wat is gekleurd? Hoe weet je dat? Hoe denk je zelf over het afbreken van een zwangerschap, in verschillende situaties?

Hiermee past het thema als ethisch, cultureel, staatsrechtelijk en gezondheidsthema bij verschillende vakken: Maatschappijleer, Levensbeschouwing, Nederlands en Geschiedenis. Maar de handreiking kan ook als aanvulling gebruikt worden op bredere seksuele vorming bij bijvoorbeeld Biologie of Gezondheid en Leefstijl. Scholen kunnen bovendien met deze handreiking invulling geven aan hun burgerschapsonderwijs.

Download de handreiking Beeldvorming onbedoelde zwangerschap

Download de PowerPoint

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen op het gebied van seksuele vorming

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.