Zoeken
Nieuws – Artikel

Ondersteun jongeren op weg naar een leuke, sexy én veilige zomer

Terug naar overzicht
25 June 2021

Het is volop zomer en de coronamaatregelen worden steeds meer versoepeld. Eindelijk kunnen jongeren weer flirten en feesten. Maar… hoe ging dat ook alweer? Uit recent onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland blijkt dat corona jongeren belemmerd heeft in hun relationele en seksuele ontwikkeling. Jongeren van hadden beduidend minder dates en minder seks dan voor de coronacrisis. Met de zogenoemde ‘summer of love’ op komst is het tijd dat we jongeren met gerichte activiteiten versterken en hun geheugen opfrissen over hoe je het met elkaar leuk en veilig houdt. Lees hier wat jij als docent kunt doen om jongeren voor te bereiden op de ‘summer of love’.

Update 9 juli 2021

Het kabinet heeft vanwege de explosieve stijging van het aantal coronabesmettingen op 9 juli nieuwe maatregelen aangekondigd. Dat is nodig, maar ook jammer voor iedereen die zich zo heeft verheugd op een onbezorgde zomer vol feestjes, festivals en seksualiteit. Op naar een vrolijke veilige zomer waarin we met z’n allen het virus weer indammen. Let op elkaar en maak als het gaat om relaties en seks verantwoordelijke keuzes.

Voor de zomer

  1. Geef nog een les over relaties en seksualiteit voor de vakantie. Hierbij kun je gebruik maken van verschillende lesmaterialen. Hier vind je overzichtskaarten van erkende lesmaterialen voor het voortgezet onderwijs en mbo. Voorbeeld: Ga aan de hand van het Can you fix it?!-filmpje ‘Friends with benefits’ in gesprek met leerlingen over leuk, sexy en respectvol contact tijdens het uitgaan.
  2. Wijs leerlingen op de website www.sense.info. Hier kunnen ze terecht voor informatie en vragen over seks, verliefdheid, liefde en alles wat daarbij komt kijken.
  3. Wijs leerlingen op de Zomer Tips & Tricks op summeroflove.sense.info. Hier zijn vijf stappen te vinden voor een leuke en sexy zomer.

Na de zomer

  1. Na de zomer is er waarschijnlijk meer tijd om les te geven. Onder de verschillende onderwijssoorten op deze website vind je meer informatie om te starten met seksuele vorming en om structurele plannen te maken.
  2. Ook kun je als school meedoen aan de Week van de Liefde van 14 tot en met 18 februari.
  3. Bespreek met jongeren dat het net zo normaal is om je te laten testen op soa’s als op corona. Hier vind je meer informatie en een speciale checklist voor seksuele gezondheid na de lockdown.

Meer informatie

Op de actiepagina www.rutgers.nl/summeroflove staat meer informatie over ‘summer of love’.

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen op het gebied van seksuele vorming

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.