Zoeken
Nieuws – Artikel

Het Online congres ‘Het hoort er gewoon bij’ gemist?

Terug naar overzicht
16 September 2021

Hoe geef je les over gezonde relaties en seksualiteit? En hoe waarborg je sociale veiligheid rondom seksualiteit en relaties in alledaagse situaties in de klas en in de school? Hier hoorden lerarenopleiders en andere onderwijsmedewerkers in het hoger onderwijs meer over tijdens het online congres ‘Het hoort er gewoon bij’ dat Stichting School & Veiligheid en Rutgers op 5 november 2021 organiseerden. Kon je er niet bij zijn en wil je ook weten hoe je toekomstige leerkrachten kunt voorbereiden op het lesgeven over gezonde relaties en seksualiteit? Lees hieronder meer over de presentaties, illustraties en terugkoppeling van het congres.

In een plenair gedeelte introduceerde moderator, lerarenopleider en podcaster Jan Jaap Hubeek de aanwezigen in het onderwerp. Hij praatte met Elsbeth Reitzema, werkzaam bij Rutgers expertisecentrum seksualiteit, over de rapportages en de verkenning die zij in samenwerking met Stichting School & Veiligheid hebben uitgevoerd. Daarnaast ging Jan Jaap in gesprek met lerarenopleider Frouwke Smit (HvA), docent biologie Stijn Hesselink en Elsemiek Schepers (adviseur Seksuele Integriteit en Sociale Cohesie bij Stichting School & Veiligheid).

Het plenaire onderdeel van de dag werd afgesloten met een lezing van Mathieu Heemelaar. Mathieu Heemelaar is auteur en oud-hogeschooldocent. Hij vertelde de aanwezigen over zijn visie op seksuele en relationele vorming, aangevuld  met een aantal praktische lestips.

In de namiddag hadden de aanwezigen de mogelijkheid om online een aantal workshops te volgen. Er was keuze uit een workshop Ouderbetrokkenheid, Seksuele- en genderdiversiteit, Culturele- en religieuze diversiteit, Vlaggensysteem en Seksuele integriteit. Deze workshops zijn vanwege gesloten vorm (omwille van privacy en veiligheid) niet opgenomen en kunnen dus niet terug gekeken worden.

Anita on Paper vatte het hele congres (inclusief workshops!) samen in een illustratie, zie hieronder het mooie resultaat. In de digitale goodiebag van het congres vind je de presentaties van de workshopdocenten en handige tips om gezonde relaties en sociale veiligheid rondom relaties en seksualiteit in de klas bespreekbaar te maken.

 

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen op het gebied van seksuele vorming

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.