Zoeken
Nieuws – Artikel

Relaties, seksualiteit en intimiteit in tijden van corona

Terug naar overzicht
15 May 2020 Tags: Corona, relaties, seksualiteit

Corona heeft grote invloed op relaties, intimiteit en seksualiteit. De basisregel is immers dat iedereen in Nederland anderhalve meter afstand van elkaar houdt en zo min mogelijk bezoek ontvangt. Maar wat zijn dan de adviezen voor intimiteit en seks?

Adviezen

Heb je een partner met wie je in huis woont?
Intimiteit (zoenen, knuffelen, seks) met een partner met wie je in huis woont, kan. Jij en je partner vormen immers een huishouden en houden geen 1,5 meter afstand van elkaar. Het advies is geen intimiteit als:

  • je lichte klachten hebt (verkoudheidsklachten, neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging – tot 38 graden Celsius), koorts (boven de 38 graden Celsius) of een (bewezen) corona-infectie;
  • je partner of huisgenoot / nabije kring van je partner lichte klachten, koorts of een (bewezen) corona-infectie heeft.

Intimiteit met een partner buiten je eigen huishouden
Het algemene advies is om 1,5 meter afstand te houden. Op minstens 1,5 meter afstand kun je dus veilig intiem zijn. Er zijn veel alternatieven voor seks en intimiteit op afstand. Denk aan elkaar erotische verhalen vertellen, fantasieën uitwisselen, brieven schrijven, samen masturberen of webcamseks bijvoorbeeld (lees hier hoe je dat veilig doet). Doe dit alleen met beider instemming als je iets persoonlijks wilt delen.

Geen intimiteit kan, zeker op een langere termijn, moeilijk zijn. Dat geldt voor al het nabije fysieke contact. Vind je het echt te lastig om je aan de adviezen te houden? Dan is het advies om slechts intiem te zijn met één persoon die je al kent en waarbij je erop kunt vertrouwen dat deze persoon zich aan de coronaregels houdt. Zo beperk je nog steeds contacten en je kring met intimi. Hoe minder mensen dichtbij je zijn, hoe kleiner de kans dat jij of je (seks)partner corona krijgt of doorgeeft.

De basisregel blijft: wees niet intiem met je (seks)partner op het moment dat jijzelf, je partner of iemand uit de nabije kring van je partner lichte klachten of een (bewezen) corona-infectie heeft. Het risico dat jij of je partner een corona-infectie oplopen of anderen besmetten is dan hoog.

Als je intiem contact hebt: was je handen en je geslachtsdelen voor de seks. Was ook je handen na de seks of nadat je elkaar hebt aangeraakt.

In gesprek met je potentiële sekspartner

Om af te wegen of je met iemand buiten je huishouden intiem wilt zijn, is het goed van te voren met deze persoon de risico’s te bespreken. Hiervoor geven we de volgende tips:

  • Lees de adviezen en regels rondom seksualiteit, intimiteit en relaties in tijden van corona.
  • Bedenk of, hoe, waar, wanneer en hoe vaak je contact wilt met je (potentiële) (seks-)partner en hoe intiem je wilt worden.
  • Bedenk van tevoren bijvoorbeeld of je je prettig voelt bij seks of intimiteit op anderhalve meter, of dat je graag zou knuffelen, zoenen of seks hebben (en dus niet op anderhalve meter afstand wilt blijven).
  • Bespreek met elkaar of je beiden de coronaregels naleeft, en hoe groot ieders kring van nabije personen is.
  • Bepaal op basis van de adviezen en het gesprek met je partner of jullie risico’s lopen.
  • Bedenk of je een eventueel verhoogd risico op besmetting met het corona-virus wilt nemen of niet. Neem in deze afweging het risico op het doorgeven van het coronavirus mee.
  • Het kan handig zijn om je conclusie van je eigen overwegingen, voor jezelf op te schrijven.
  • Kies een moment waarop een gesprek voor beiden goed uitkomt (voldoende tijd, prettige plek, etc.).

Tips voor het gesprek

  • Praat voor jezelf en niet voor de ander.
  • Probeer zinnen met ‘ik’ te beginnen. Dit voorkomt dat de ander zich genoodzaakt voelt zich te verdedigen.
  • Luister naar elkaar en laat elkaar uitpraten.
  • Haal elkaar niet over, als één van de partner(s) vanwege corona (of andere zaken) nu geen intimiteit wil.
  • Gebruik eventueel het ABA-gesprek als voorbeeld.

Wil je meer lezen over het bespreken van seksualiteit, relaties en intimiteit in het algemeen? Lees dan hier verder

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen op het gebied van seksuele vorming

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.