Zoeken
Nieuws – Artikel

Rutgers komt met Lentekriebelslessen voor thuis

Terug naar overzicht
25 maart 2020

Basisschoolkinderen krijgen massaal thuis les: van rekenen en taal tot drama en gym. Rutgers ontving de afgelopen dagen vragen van scholen en ouders om thuis ook aan de slag te gaan met seksuele vorming. Wat een goed idee! Daarom komt Rutgers vanaf vandaag met speciale Lentekriebelslessen voor thuis.

Op veel scholen stond vorige week de Week van de Lentekriebels op het programma. “Het is natuurlijk jammer en logisch dat de projectweek zelf door de coronamaatregelen niet door kon gaan. Met deze speciale lessen kunnen kinderen toch iets leren over verliefdheid, relaties, weerbaarheid en seksualiteit,” zegt Elsbeth Reitzema, expert bij Rutgers.

Thuis

De Lentekriebelslessen kunnen thuis door ouders/verzorgers gegeven worden. Of zelfstandig gedaan worden door kinderen zelf. “Het zijn hele leuke lessen en voor ouders een uitgelezen kans om op een laagdrempelige manier met kinderen in gesprek te gaan over relaties en seksualiteit. Zo wordt het makkelijker om erover te praten.” Leerkrachten kunnen de lessen opnemen in het lesprogramma van de kinderen, en ouders kunnen de lessen ook zelf downloaden.

 

Vijf lessen

Er komen per groep vijf lessen beschikbaar die onderverdeeld zijn in vier thema’s: Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld, voortplanting en gezinsvorming, sociale en emotionele ontwikkeling en seksuele  weerbaarheid. Bij elke les staan verwijzingen naar extra lees- en kijkmateriaal. Bekijk de eerste lessen.

Leren praten

Waarom zijn er al lessen voor kinderen vanaf groep 1/2? “De lessen zijn afgestemd op de leeftijdsfase van de kinderen. Kinderen leren bijvoorbeeld het verschil tussen jongens en meisjes én hoe ze nee kunnen zeggen. Hoe beter kinderen leren praten over relaties en seksualiteit en hun wensen en grenzen aangeven, hoe beter ze ook later gezonde seksuele keuzes kunnen maken en weerbaarder zijn.”

Vervangen deze lessen dan de Week van de Lentekriebels? “Het is aan scholen zelf om te bepalen hoe ze de komende periode met seksuele vorming omgaan. Ons advies is om naast de thuislessen er (als de scholen weer open zijn) ook weer klassikaal aandacht aan te besteden.”

Tips voor ouders

De kinderen kunnen deze lessen met hulp (groep 1 t/m 4) en vanaf groep 5 veelal zelfstandig maken. Hier vindt u tips voor ouders/verzorgers bij seksuele vorming en hier algemene informatie over seksuele opvoeding (inclusief een filmpje met tips en tricks). Daarnaast kunt u in deze brochures meer lezen over de seksuele opvoeding.

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen op het gebied van seksuele vorming

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.