Zoeken
Nieuws – Artikel

Wat is het nut van het vrouwelijk orgasme?

Terug naar overzicht
3 August 2016
Wat is het nut van het vrouwelijk orgasme? Al tientallen jaren breken wetenschappers zich het hoofd over deze vraag. Het is niet nodig om zwanger te worden en veel vrouwen ervaren het niet eens tijdens de seks. Maar nieuw onderzoek uit de Verenigde Staten suggereert dat het vrouwelijk orgasme wel degelijk een evolutionaire oorsprong heeft die gerelateerd is aan de voortplanting.

 

Het vrouwelijke orgasme bij mensen zou een overblijfsel kunnen zijn van ons evolutionaire verleden, toen de hormoongolven die bij het orgasme kwamen kijken essentieel waren bij de voortplanting. Dat concluderen onderzoekers Mihaela Pavlicev en Günter Wagner van de Universiteit van Yale in het tijdschrift JEZ-Molecular and Developmental Evolution.

De onderzoekers doken in de anatomie en het gedrag van andere zoogdieren om de evolutionaire oorsprong van het vrouwelijk orgasme te zoeken.

Bij zoogdieren als katten en konijnen treedt een ‘hormoongolf’ op tijdens de seks, waardoor de eisprong optreedt. Een aantal andere zoogdieren, zoals mensen en apen, ovuleren spontaan, uit zichzelf. Daar is geen geslachtsgemeenschap voor nodig.

Door het evolutiemechanisme te bestuderen, ontdekten de onderzoekers dat de zogenoemde ‘door de man veroorzaakte ovulatie’ al bestond voordat spontane ovulatie zo’n 75 miljoen jaar geleden voorkwam bij de gezamenlijke voorouder van primaten en knaagdieren. Dat suggereert volgens de onderzoekers dat het vrouwelijk orgasme bij mensen voortkomt uit het mechanisme waarbij de eitjes pas vrijkomen tijdens de seks. Dat mechanisme werd overbodig toen de spontane ovulatie intrad, waarna het vrouwelijk orgasme mogelijk andere rollen ging aannemen. Zo wordt er bijvoorbeeld gespeculeerd over de verbindende rol die het vrouwelijk orgasme zou hebben.

Lees verder op volkskrant.nl

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen op het gebied van seksuele vorming

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.