Zoeken
Nieuws – Artikel

Week van de Lentekriebels 2024 Weerbaar Online

Terug naar overzicht
4 March 2024

In de Week van de Lentekriebels 2024, die start op 4 maart, staat het thema ‘Weerbaar online’ centraal. Deze jaarlijkse projectweek, georganiseerd door Rutgers en de GGD’en, richt zich op het basisonderwijs en speciaal onderwijs met als doel kinderen te leren hoe ze veilig gebruik kunnen maken van internet en social media.

Kinderen brengen een significant deel van hun vrije tijd online door, wat hun leefwereld vergroot maar ook risico's met zich meebrengt zoals blootstelling aan ongeschikte content, ongepaste verzoeken en cyberpesten.

Elsbeth Reitzema, senior programmamedewerker relationele en seksuele vorming bij Rutgers, benadrukt het belang van aandacht voor online weerbaarheid zowel thuis als in de klas. “Kinderen brengen een significant deel van hun vrije tijd online door, wat hun leefwereld vergroot maar ook risico’s met zich meebrengt zoals blootstelling aan ongeschikte content, ongepaste verzoeken en cyberpesten,” legt Elsbeth uit. Door kinderen te onderwijzen over veilig online gedrag, draagt de Week van de Lentekriebels bij aan het voorkomen van online (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.

De Week van de Lentekriebels, die dit jaar voor de negentiende keer wordt georganiseerd, moedigt scholen aan om structureel les te geven over thema’s als weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Scholen hebben de vrijheid om zelf te kiezen welke lesmaterialen zij gebruiken, passend bij de visie van de school.

De Kindertelefoon speelt ook een rol in het ondersteunen van kinderen die online met ongewenst materiaal worden geconfronteerd. Met gemiddeld 30 gesprekken per dag over online ervaringen, waaronder sexting en het onvrijwillig delen van naaktfoto’s, biedt De Kindertelefoon een luisterend oor en advies aan kinderen die niet weten hoe ze met dergelijke situaties om moeten gaan.

Dit jaar hebben Rutgers en de GGD’en samengewerkt met expertisecentrum Offlimits, het Nederlands Jeugdinstituut, Bureau Jeugd & Media en De Kindertelefoon om aanvullende materialen te ontwikkelen voor het onderwijs. Deze materialen zijn bedoeld om scholen te ondersteunen in het bieden van structurele aandacht aan relationele en seksuele vorming. Ook zijn er materialen ontwikkeld voor ouders, om hen te informeren over de onderwerpen die in de klas worden behandeld en hoe hier thuis over te praten. Deze materialen staan op www.seksueleopvoeding.info.

De Week van de Lentekriebels is een initiatief om relationele en seksuele vorming duurzaam in te bedden in het onderwijs en draagt bij aan een veilige en gezonde ontwikkeling van kinderen en jongeren. Voor meer informatie, bezoek de website www.weekvandelentekriebels.nl.

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen op het gebied van seksuele vorming

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.