Zoeken
Nieuws – Artikel

WTFFF!? Nieuw platform voor jongeren om online seksueel misbruik bespreekbaar te maken

Terug naar overzicht
14 February 2022 Tags: Jongeren, seksueel grensoverschrijdend gedrag

Jaarlijks worden ruim 100.000 kinderen en jongeren slachtoffer van een vorm van online seksueel misbruik als sextortion, grooming of shame sexting. Vormen en aantallen groeien, en de drempel om hulp te vragen is hoog. Slachtoffers worstelen met schuldgevoel en schaamte en durven vaak niets te zeggen. De angst dat hun naaktbeelden ergens opduiken, achtervolgt hen. Bovendien gaat online seksueel misbruik geregeld gepaard met fysiek seksueel geweld. WTFFF?! speelt in op de informatie- en hulpbehoeften van jongeren na het meemaken van online seksueel grensoverschrijdend gedrag of misbruik. En verwijst door naar gespecialiseerde hulp.

Op WTFFF!? staan de ervaringsverhalen van jongeren centraal die online seksueel misbruik hebben meegemaakt. De verhalen worden uitgebeeld aan de hand van een geanimeerd artwork en verteld door de jongeren zelf. WTFFF!? geeft ook uitleg over de gevolgen van online seksueel misbruik, verwijst naar professionele hulp en biedt de mogelijkheid zelf (anoniem) een ervaring te delen. WTFFF!? is een initiatief van het Fonds Slachtofferhulp. Hiervoor zijn de krachten gebundeld met het Centrum Seksueel Geweld, Helpwanted.nl en Fier. Met als doel: samen met jongeren bewustwording creëren, het taboe doorbreken en de drempel naar hulp verlagen.

WTFFF!? vóór en dóor jongeren
WTFFF!? is niet alleen vóór jongeren, maar ook samen mét jongeren ontstaan. En nog steeds wordt er continu geklankbord met jongeren zodat de content volledig aansluit bij hun belevingswereld. Door de eerlijke verhalen doorbreken we het taboe rondom online seksueel misbruik en worden drempels om erover te praten met een naaste of (anoniem) met een hulpverlener, verlaagd.

Ga hier naar het interactieve platform WTFFF!?

Can you fix it

Een manier voor docenten, andere professionals of ouders om met jongeren in gesprek te gaan over seksueel grensoverschrijdend gedrag is de online game Can You Fix It. Deze game is bedoeld om seksueel grensoverschrijdend gedrag van jongeren tussen de 12 en 18 jaar te verminderen. In de game kijken jongeren naar korte filmpjes waarin leeftijdsgenoten terecht komen in situaties die te maken hebben met seksualiteit. Via de FixIt-knop kunnen ze ingrijpen en daarmee het voorloop van de film bepalen. Docenten kunnen na afloop de keuzes die de jongere gemaakt heeft bespreken.

Bekijk hier de online game Can you fix it

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen op het gebied van seksuele vorming

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.