Zoeken
Nieuws – Artikel

Zin? Lekker? Fijn? Ook op school!

Terug naar overzicht
31 August 2021 Tags: seksualiteit

Deze week begint vanuit de overheid de campagne “Zin? Lekker? Fijn?” Daarin worden jongeren gemotiveerd tot het praten met hun (seks)partner over hun seksuele wensen en grenzen. Een belangrijke campagne om seksueel geweld en intimidatie tegen te gaan. Jongeren willen dat dit ook op school expliciet wordt besproken. Maandag starten de scholen weer in midden-Nederland. Back-to-school betekent Nederlands en wiskunde, maar als het aan jongeren ligt: ook seksuele vorming.

Goede seksuele vorming draagt bij aan een plezierig liefdes- en seksleven, maar voorkomt ook problemen als onbedoelde zwangerschappen, seksueel grensoverschrijdend gedrag en soa’s. Met gezonde, gelukkige en zelfbewuste jongeren als resultaat, die respect hebben voor zichzelf en elkaar.

Jongeren geven echter aan belangrijke informatie te missen. Zij willen vaker, uitgebreidere en vooral diverse voorlichting krijgen. Zij willen naast de biologische aspecten ingaan op de plezierige, sociale en relationele aspecten van seks. En meer aandacht besteden aan seksuele en genderdiversiteit, seks in de media en intimiteit in niet-hetero relaties, alsmede oefenen met het aangeven van wensen en grenzen.

Seksuele vorming voor de bovenbouw

Ook de timing van seksuele vorming kan beter. Op dit moment heeft de helft van de jongeren rond hun 18e voor de eerste keer seks. Vijf jaar eerder was dit nog 17. Toch wordt op dit moment vaak alleen les in seksuele vorming gegeven in de onderbouw van het voortgezet onderwijs, terwijl jongeren aangeven het in de bovenbouw – en op het mbo – ook hard nodig te hebben. Hier ligt een taak voor de overheid, om seksuele vorming ook in het curriculum voor de bovenbouw op te nemen. Met concrete leerdoelen, die aansluiten bij de vragen en wensen van jongeren zelf.

Er ligt veel op het bordje van docenten. En het onderwijs is zwaar bevraagd. Zeker na anderhalf jaar corona. Alle (kern)vakken verdienen vanzelfsprekend veel aandacht en hulpmiddelen. Zeker nu door de pandemie toch achterstanden zijn ontstaan. Toch hoeft het een het ander niet uit te sluiten: onze jongeren verdienen een volledig pallet aan onderwijs.

Maak dit schooljaar een goede start

Dus daarom deze oproep van jongeren aan het onderwijs. Maak dit nieuwe schooljaar een goede start met seksuele vorming, in de onderbouw én de bovenbouw. Gebruik de voorlichtingsmaterialen die er liggen, oefen met collega’s in het bespreekbaar maken van thema’s als seksueel plezier en diversiteit en zet dit als management hoog op de agenda.

Alleen op die manier maken we het mogelijk dat in het nieuwe schooljaar jongeren de informatie krijgen die zij nodig hebben om hun eigen keuzes te maken en zichzelf te kunnen zijn, met begrip voor diversiteit en respect voor elkaars wensen en grenzen.

Maurice Knijnenburg, Nationale Jeugdraad
Luc Lauwers, Rutgers, kenniscentrum seksualiteit
Lisette Schutte, Soa Aids Nederland

Bekijk hier de campagne “Zin? Lekker? Fijn?

Dit opinieartikel stond in 4-9-2021 ook in het Algemeen Dagblad

Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen op het gebied van seksuele vorming

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.