Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken
Onderwerp

Lentekriebelslessen voor thuis

Toen basisschoolkinderen thuis kwamen te zitten heeft Rutgers Lentekriebelslessen gemaakt voor scholen en ouders/verzorgers. Met deze speciale lessen kunnen kinderen dan toch iets leren over verliefdheid, relaties, weerbaarheid en seksualiteit.

Leerkrachten kunnen de lessen doorsturen aan ouders en leerlingen, zodat ze er thuis mee aan de slag kunnen. Ouders/verzorgers kunnen de lessen zelf downloaden.

Vijf lessen

Er zijn per groep vijf lessen beschikbaar die onderverdeeld zijn in vier thema’s:

  • Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld
  • voortplanting en gezinsvorming
  • sociale en emotionele ontwikkeling
  • seksuele weerbaarheid

Bij elke les staan verwijzingen naar extra lees- en kijkmateriaal. Hieronder vind je de lessen per groep.

Lessen over seksueel misbruik

In twee lessen voor basisonderwijs en voorgezet onderwijs leren kinderen van 10-14 jaar over seksuele grensoverschrijding, misbruik en situaties die niet (meer) prettig voelen. Om welke situaties kan het gaan? Hoe kun je ze herkennen? En wat kun je doen? Met behulp van de filmpjes van het Centrum Seksueel Geweld maken kinderen een definitie voor seksueel misbruik. Ze leren dat zowel meisjes als jongens seksueel misbruik kunnen meemaken. En ze leren dat je hulp kunt vragen, bij een volwassene die je vertrouwt, het Centrum Seksueel Geweld en/of De Kindertelefoon.

Tips voor ouders

De kinderen kunnen deze lessen met hulp (groep 1 t/m 4) en vanaf groep 5 veelal zelfstandig maken. Hier vindt u tips voor ouders/verzorgers bij seksuele vorming en hier algemene informatie over seksuele opvoeding (inclusief een filmpje met tips en tricks). Op deze pagina staan informatie en brochures voor ouders.

Pubergids.nl

Heb je (pre)pubers in huis of in de klas, maar zijn de thuislessen net iets teveel van het goede? Je kunt kinderen in groep 7 of 8 ook zelf laten rondkijken op Pubergids.nl. En aangeven dat ze bij je terecht kunnen voor vragen.

Lentekriebelslied

Zin om tijdens de lessen even te ontspannen? Zing en dans mee op het officiële Lentekriebelslied, gezongen door Pepijn Gunneweg (BZT show en Klokhuis) en Anniek Pheifer (Klokhuis).

Seksuele vorming op het basisonderwijs

Weer weten over het geven van seksuele vorming op het basisonderwijs?

Basisonderwijs