Middelbare school _ jongeren

Aan de slag

Hier vindt u meer informatie over het in de praktijk brengen van de Week van de Liefde om aan de slag te gaan met het thema op uw school. De Week van de Liefde vindt plaats van 8 februari t/m 12 februari 2021.

De Week van de Liefde is een goed begin om schoolbreed te starten met lessen over relaties en seksualiteit . Scholen geven tijdens de week minimaal één les over relaties en seksualiteit, liefst zowel in de onder-als de bovenbouw. Tijdens de Week van de Liefde kunnen verschillende leuke activiteiten worden gepland, al dan niet samen met een GGD. 

Maak gebruik van de doorlopende leerlijn 

Sinds 2012 zijn 'seksualiteit' en 'seksuele diversiteit' opgenomen in de kerndoelen van de onderbouw van het voortgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. De doorlopende leerlijn seksuele vorming (0-18) biedt hulp bij het vertalen van de kerndoelen naar lesdoelen. 

Gebruik een erkend lespakket

Om structureel aandacht te besteden aan het thema relaties en seksualiteit is het handig om een erkend lespakket te gebruiken.

Het lespakket Lang Leve de Liefde Onderbouw (Voortgezet Onderwijs) is door Gezond Leven (RIVM) erkend als ’effectief’.

Overzichtskaarten met erkende materialen

Speciaal voor de Week zijn er voor elke onderwijssoort overzichtskaarten gemaakt met (erkende) lesmaterialen en activiteiten. Deze laten zien welke materialen u per leerjaar kunt gebruiken. In de overzichtskaarten zijn lesmaterialen opgenomen die in de databank van Gezond Leven op het niveau ‘effectief’, ‘goed onderbouwd’ of ‘goed beschreven’ erkend zijn. In de volgorde van de lesmaterialen op de overzichtskaarten is hier rekening mee gehouden.

Let op: Nog niet alle lesmaterialen uit de databank van Gezond Leven zijn nu in dit overzicht te vinden. Rutgers en Soa Aids Nederland zullen nieuwe lesmaterialen op het niveau van ‘goed beschreven’ analyseren. De overzichtskaarten blijven dus vernieuwen.

Materialenoverzicht

Speciaal voor de Week van de Liefde is er een materialenoverzicht met onder meer brochures voor ouders, logo's en gadgets.

Seksualiteit bespreekbaar maken, lastig of leuk?

Iedere docent kan in principe lesgeven over relaties en seksualiteit. Het is een kwestie van gewoon doen. En het is leuk! Misschien maakt u zich zorgen over de reacties van uw leerlingen.

Wees gerust: de meeste leerlingen reageren heel positief. Want wie vindt het nu niet leuk om te horen over verliefdheid en seks? Voelt u zich onzeker en wilt u zich goed voorbereiden op de les? Dit zijn handige tips:

Trainingen

Er zijn verschillende trainingen die u kunnen helpen bij het lesgeven over seksualiteit. De mogelijkheden hebben we hieronder voor u op een rijtje gezet.

  • Docentenworkshop door de GGD: In sommige regio's bieden GGD'en een workshop voor docenten aan rondom relaties en seksualiteit. Neem hiervoor contact op met uw lokale GGD.
  • E-learning seksuele vorming: Een gratis online cursus die u helpt diverse onderwerpen rond relaties en seksualiteit bespreekbaar te maken en uw lessen seksuele en relationele vorming te verdiepen.
  • Digitale training Lang Leve de Liefde Onderbouw: In de Week van de Liefde is het mogelijk om digitaal de Lang Leve de Liefde Onderbouw training te volgen. Op een interactieve manier leerd u omgaan met lastige situaties in de klas. Bijvoorbeeld: Hoe creëer je een veilige sfeer om seksualiteit en relaties bespreekbaar te maken? Hoe ga je om met homonegatieve opmerkingen? De workshop wordt afgesloten met een certificaat. Deelname is gratis.
  • De website Lesgeven in de Liefde ondersteunt u ook bij het lesgeven. Lesgeven in de Liefde bevat achtergrondinformatie, ervaringsverhalen, video's en tips van andere docenten over diverse dilemma's, de aanpak van lessen en over het discussiëren in de klas.

Meld u aan voor de Week van de Liefde

Scroll
naar beneden