Middelbare school _ jongeren

Aan de slag

Hier vindt u meer informatie over het in de praktijk brengen van de Week van de Liefde om aan de slag te gaan met het thema op uw school. De Week van de Liefde vindt plaats van 10 februari t/m 14 februari 2020.

De Week van de Liefde is een goed begin om schoolbreed te starten met lessen over relaties en seksualiteit . Scholen geven tijdens de week minimaal één les over relaties en seksualiteit, liefst zowel in de onder-als de bovenbouw. Tijdens de Week van de Liefde kunnen verschillende leuke activiteiten worden gepland, al dan niet samen met een GGD. 

Gebruik een erkend lespakket

Om structureel aandacht te besteden aan het thema relaties en seksualiteit is het handig om een erkend lespakket te gebruiken.

Het lespakket Lang Leve de Liefde Onderbouw (Voortgezet Onderwijs) is door Gezond Leven (RIVM) erkend als ’effectief’.

Overzichtskaarten met erkende materialen

Speciaal voor de Week zijn er overzichtskaarten gemaakt met (erkende) lesmaterialen en activiteiten. Deze laten zien welke materialen u per leerjaar kunt gebruiken. In de overzichtskaarten zijn lesmaterialen opgenomen die in de databank van Gezond Leven op het niveau ‘effectief’, ‘goed onderbouwd’ of ‘goed beschreven’ erkend zijn. In de volgorde van de lesmaterialen op de overzichtskaarten is hier rekening mee gehouden.

Let op: Nog niet alle lesmaterialen uit de databank van Gezond Leven zijn nu in dit overzicht te vinden. Rutgers en Soa Aids Nederland zullen nieuwe lesmaterialen op het niveau van ‘goed beschreven’ analyseren. De overzichtskaarten blijven dus vernieuwen.

Voor elke onderwijssoort is er een overzichtskaart met erkende lesmaterialen, in een doorlopende leerlijn. Download ze hier: 

Wilt u meer weten over deze overzichtskaarten? Lees dan deze toelichting.

Naast de lessen kunnen natuurlijk ook andere activiteiten worden ingezet, zoals: 

Seksualiteit bespreekbaar maken, lastig of leuk?

Iedere docent kan in principe lesgeven over relaties en seksualiteit. Het is een kwestie van gewoon doen. En het is leuk! Misschien maakt u zich zorgen over de reacties van uw leerlingen. 

Wees gerust: de meeste leerlingen reageren heel positief. Want wie vindt het nu niet leuk om te horen over verliefdheid en seks. Voelt u zich onzeker en wilt u zich goed voorbereiden op de les? Op deze website zijn verschillende tips te vinden rond:

Op de website www.lesgevenindeliefde.nl kunt u tips en ervaringsverhalen van andere docenten vinden.  

Lang Leve de Liefde Award 2020

In 2020 bestaat het Lang Leve de Liefde lespakket 30 jaar! De Lang Leve de Liefde Award is een integraal onderdeel van de Week van de Liefde. Met deze Award zetten Soa Aids Nederland en Rutgers scholen in het zonnetje die uitblinken in lessen en beleid over seksualiteit, seksuele diversiteit en wensen en grenzen. Goede voorbeelden voor andere scholen, die als inspiratie kunnen dienen om zelf met het thema aan de slag te gaan! Als school kunt u zich opgeven en meedingen naar de award.

Meedoen voor 2020 kan helaas niet meer. Wilt u wel meer weten over de Lang Leve de Liefde Award? Ga dan naar Langlevedeliefde.nl. Maak ook kennis met de juryleden: Wie zijn ze, wat doen ze en wat vinden ze van de Lang Leve de Liefde Award? 

Stimuleringsaanbod Gezonde School

Tot en met 2 december kunt u zich inschrijven voor de stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit van Gezonde School. Hiermee kunt u een bedrag van maximaal 8000 euro aanvragen om aandacht te besteden aan de inbedding van het thema relaties en seksualiteit op uw school. Zo kunt u dit bedrag gebruiken voor de inzet van erkende lesmaterialen of extra ondersteuning tijdens Week van de Liefde. 

Meld u aan voor de Week van de Liefde
Scroll
naar beneden