Praten over seksualiteit

Voor veel mensen is seksualiteit een moeilijk onderwerp. Toch is seksuele voorlichting erg belangrijk. Hieronder tien redenen om uw kind seksuele voorlichting te geven.

Tien redenen om thuis seksuele vorming te geven

1. Seksuele opvoeding is onderdeel van de algehele opvoeding.

2. De seksuele ontwikkeling begint al bij de geboorte. Een kind is dus vanaf de geboorte een seksueel wezen dat seksualiteit op zijn of haar eigen manier beleeft. Als we het hebben over kinderseksualiteit gaat het over de gevoelens die zij ervaren als ze het eigen lichaam en het lichaam van anderen gaan ontdekken. Kinderen ervaren tot de puberteit nog geen lustgevoelens en kijken dan ook tot die tijd anders naar seksualiteit dan volwassenen doen.

3. Door uw kind de ruimte te geven, kan het spelenderwijs zijn/haar eigen lichaam en gevoelens ontdekken.

4. Kinderen zijn nieuwsgierig naar seksualiteit en hebben vragen. Als u als ouder deze vragen beantwoordt, geeft u uw kind betrouwbare informatie mee.

5. Door te praten over liefde en seksualiteit, leert u uw kind dat het bij u terecht kan met vragen of problemen.

6. Door seksuele voorlichting te geven kunt u uw kind voorbereiden op de puberteit. Doe dit dan ook voordat ze daadwerkelijk in de puberteit komen. Daarna bent u te laat, dan is het ze al overkomen en willen ze bovendien liever niet meer met u over seksualiteit praten.

7. Kinderen en jongeren krijgen via de media (televisie, tijdschriften, internet) en vrienden talloze eenzijdige boodschappen en soms onjuiste informatie over seksualiteit mee die ze op eigen wijze interpreteren. Ouders kunnen een belangrijke tegenhanger zijn voor deze informatie. Door met uw kind te praten over seksualiteit kunt u ook uw eigen normen en waarden over seksualiteit meegeven. Door te laten zien hoe u als ouder met dingen omgaat, bent u een voorbeeld voor uw kind, ook als het gaat om seksualiteit. 

8. Kinderen die een goede band hebben met hun ouders en met hun ouders op een positieve manier kunnen praten over seksualiteit, hebben later minder problemen op dit gebied (zij beginnen later met seks en beschermen zich beter tegen zwangerschap en soa’s) en zijn meer tevreden over hun seksuele relaties, dan kinderen uit gezinnen waarin seksualiteit niet bespreekbaar was of als negatief werd gezien.

9. Praten over seksualiteit kan kinderen en jongeren weerbaarder maken tegen seksuele intimidatie en seksueel misbruik.

10.Door met uw kind te praten over seksualiteit laat u zien dat praten over seks gewoon is en zullen zij beter over seksualiteit (en hun wensen en grenzen daaromtrent) kunnen communiceren.

Scroll
naar beneden