Aan de slag

Hier vindt u het draaiboek, meer informatie over het jaarlijkse thema en andere benodigdheden om (opnieuw) aan de slag te gaan met de Week van de Lentekriebels.

Het is de leukste week van het jaar! Fijn dat deze week er is, dat geeft echt handvaten. En echt alles komt aan bod in het lespakket Kriebels in je buik.

Frederique van Laan, leerkracht groep 6

Thema 2020: Seksuele vorming geven is een feestje! 

Elk jaar hebben we een speciaal thema voor de Week. Dit jaar is dat “Seksuele vorming geven is een feestje!” Een feestje dat we met deze Week al 15 jaar vieren! En met goede relationele en seksuele vorming, waarbij aandacht is voor de leuke en positieve kanten van seks, wordt seks later ook een feestje. Met dit thema willen we laten zien waarom het zo belangrijk is en wat het scholen en leerlingen oplevert om hier aandacht aan te besteden. Vanaf begin februari 2020 vindt u hier meer over de invulling van dit thema.

Gebruik het draaiboek van a tot z  

In het draaiboek voor scholen vindt u allerlei activiteiten die u op school kunt organiseren. Zoals een gedichtenwedstrijd met elfjes over de liefde, bezoek aan de kinderboerderij, vriendschapsbandjes maken, voorleesmiddag over het thema, fotoreportages maken over de liefde of de puberteit of puberkwartetspel. Ook vindt u in het draaiboek een voorbeeldprogramma. 

Download het draaiboek Lentekriebels.

Stimuleringsaanbod Gezonde School

Tot en met 2 december kunt u zich inschrijven voor de Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit. Met deze regeling kunt u maximaal 8000 euro vergoed krijgen om (meer) aandacht te besteden aan het thema relaties en seksualiteit op uw school. Zo kunt u dit bedrag gebruiken voor de inzet van erkende lesmaterialen, training en advies, taakuren van een eigen medewerker en/of extra ondersteuning tijdens de Week van de Lentekriebels.

Erkende lesmaterialen Gezonde School

Digitale lesmethode Kriebels in je buik 

Om structureel aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming kunt u een erkend lespakket gebruiken in een doorlopende leerlijn, zoals de lessen uit de digitale lesmethode ´Kriebels in je buik’  (voorheen lespakket Relaties & Seksualiteit of Kriebels in je buik speciaal onderwijs. Bekijk ook de voorbeeldlessen. Tip: Voor Kriebels in je buik is er een leerlijn gemaakt. Hierin staat welke lessen je minimaal moet geven per groep, en welke daarnaast wenselijk zijn. 

Het lespakket Kriebels is je buik is door de Erkenningscommissie Interventies beoordeeld als 'theoretisch goed onderbouwd'.  

Doe mee met de Lentekriebels Award 2020

Met deze Award prijst Rutgers de scholen in het basisonderwijs waar seksuele en relationele vorming vast onderdeel zijn van het schoolcurriculum. In maart 2018 is voor het eerst de Lentekriebels Award 2018 uitgereikt.  Ook in 2020 reiken we weer de Award uit. Meer informatie en aanmelden. 

Voorbeeld van een les

De les op de Prof. Kohnstammschool staat in het teken van LHBT en wordt verzorgd door gastdocente en ‘ervaringsdeskundige’ Florien Cramwinckel van het COC. Florien is zelf biseksueel.

Wij organiseren altijd een complimentendag. Dan krijgt ieder kind een persoonlijk boekje waarin andere kinderen een compliment in schrijven over wat ze leuk of mooi aan de ander vinden. Aan het einde van de dag delen we de boekjes uit. De kinderen vinden het echt een kadootje. 

 
Leerkracht groep 7

Suggesties voor een feestelijke opening 

Seksualiteit bespreekbaar maken, lastig of leuk?

Iedere leerkracht kan in principe lesgeven over relaties en seksualiteit. Het is een kwestie van gewoon doen. En het is leuk!

Misschien bent u bang voor de reacties van uw leerlingen. Wees gerust: de meeste leerlingen reageren heel positief. Want wie vindt het nu niet leuk om te horen over verliefdheid en seks.

Voelt u zich onzeker en wilt u zich goed voorbereiden op de les? Lees wat u kunt doen bij:

Meer informatie

Meld u aan voor de Week van de Lentekriebels en ontvang 10% korting op gadgets!

Vragen? 

Mail dan naar lentekriebels@seksuelevorming.nl.

Scroll
naar beneden