Spiraaltje

Het spiraaltje is een plastic staafje met zijstukjes. Het is een paar centimeter groot.

Spiraaltje

Het spiraal is een plastic staafje met zijstukjes. Het is een paar centimeter groot. Er zit koperdraad om het spiraal gewonden en er zit een draadje aan vast. Een arts of een gynaecoloog plaatst het spiraal via de vagina in de baarmoeder. Het draadje hangt uit de baarmoedermond in de vagina. Het spiraal zorgt ervoor dat een eicel niet in de baarmoeder kan nestelen. Door het koper kunnen zaadcellen niet goed bewegen. Daardoor kan je niet zwanger worden.

Spiraaltje

 

Voor- en nadelen

Een voordeel van het spiraal is dat je het maar één keer per jaar door een dokter hoeft te laten controleren. Het spiraaltje kan wel 5 jaar in de baarmoeder blijven. Een nadeel van het spiraal is dat het een naar gevoel geeft als de arts het via de vagina in je baarmoeder plaatst. Je ongesteldheid kan ook erger en pijnlijker worden door een spiraal. Het spiraal beschermt je NIET tegen geslachtsziekte. Er zijn twee soorten spiraaltjes.

Voor- en nadelen

Verschillende soorten

In de één zit koper en in de ander zitten hormonen die er voor zorgen dat je niet zwanger wordt. Dat hormoonspiraaltje heet Mirena. Mirena is voor (bijna) 100 % betrouwbaar, dat betekent dat als je dit gebruikt je geen kans loopt op zwangerschap. Je krijgt de spiraal vergoed door de ziektekosten-verzekering, als je jonger bent dan 21 jaar.

Verschillende soorten

[Terug naar de alfabetische lijst]

Scroll
naar beneden