Anticonceptie

De anticonceptiepil wordt ook wel de pil genoemd. Het is een middel dat meisjes en vrouwen gebruiken om niet zwanger te worden.

Anticonceptiepil

De anticonceptiepil wordt ook wel de pil genoemd. Het is een middel dat meisjes en vrouwen gebruiken om niet zwanger te worden. In de pil zitten hormonen. Hormonen kunnen veel regelen in je lichaam. De hormonen die in de pil zitten regelen dat er geen eicel komt. Ook zorgen de hormonen ervoor dat er in de baarmoederwand geen eitje kan gaan zitten. Er zijn veel verschillende soorten van de pil. Die verschillen hebben te maken met de hoeveelheid hormonen die er in zit.

Anticonceptiepil

Overleg met je huisarts

Met de arts zoek je uit wat voor jou het beste is. De pil slik je elke dag op dezelfde tijd, drie weken achter elkaar. Dan stop je een week en daarna begin je met een nieuw stripje pillen. Je kan ook de stopweek overslaan en meteen met een nieuwe strip beginnen. Je wordt dan niet meer ongesteld. Dat is makkelijk als je met vakantie gaat. Je kunt hierover het beste met je huisarts overleggen omdat het niet met iedere pil kan. De pil beschermt je NIET tegen geslachtsziekte.

Overleg met je huisarts

Waar kun je de pil krijgen?

Een recept voor de anticonceptiepil haal je bij je huisarts of bij een arts van een centrum voor seksualiteit (voorheen het Rutgershuis, nu www.sense.info). De meeste soorten van de anticonceptiepil worden, als je jonger bent dan 21 jaar, betaald door de ziektekostenverzekering. Voor een speciale anticonceptiepil, de Diane, die ook goed werkt tegen puistjes, moet je bijbetalen.

Waar kun je de pil krijgen?

Extra toelichting

Bij de uitleg van het begrip 'anticonceptiepil' staat deels verouderde informatie beschreven en deze wordt ook in NGT vertaald. De speciale anticonceptiepil 'de Diane' wordt inmiddels niet meer gebruikt als anticonceptiepil, wegens een verhoogd risico op trombose.  

[Terug naar de alfabetische lijst]

Scroll
naar beneden