Virtual Reality EXperience

In de les Veilig vrijen en soa’s zie je met een Virtual Reality-bril alle ex-partners van jezelf en je nieuwe geliefde in je slaapkamer staan. Dat maakt zichtbaar dat je wel heel veel mensen moet vertrouwen om veilig zonder een condoom te kunnen vrijen. Tijdens de Week van de Liefde geeft het Astrum College in Velp de aftrap van de nieuwe digitale lessen voor het mbo door de VR-EXperience te gebruiken.

Soa Aids Nederland en Rutgers organiseren de Week van de Liefde samen met GGD-en zodat scholen op een leuke en laagdrempelige manier kennismaken met seksuele vorming.

Hoe werkt de VR-EXperience?

De leerling vult een aantal gegevens in. De VR-EXperience  berekent en visualiseert op basis van deze gegevens hoe groot het seksuele netwerk van deze persoon is. Dit wordt al snel een grote, onoverzichtelijke groep, die zomaar bij de leerling in de slaapkamer staat.

Door de visualisatie van het netwerk begrijpen de leerlingen dat ze feitelijk ook de ex van een ex moeten vertrouwen om veilig zonder condoom te kunnen vrijen. En dat is niet mogelijk. De VR-EXperience laat zien dat het het beste is om op het condoom te vertrouwen.

Voorkomen van soa’s en onbedoelde zwangerschap

Soa Aids Nederland en Rutgers zien dat scholen een essentiële rol hebben in de seksuele vorming van jongeren. Door structureel aandacht te besteden aan het thema relaties en seksualiteit worden jongeren (on- en offline) weerbaarder, weten ze beter hun grenzen aan te geven en leren ze op een positieve en gezonde manier omgaan met seksualiteit. Aandacht voor seksuele vorming draagt bij aan het voorkomen van onbedoelde zwangerschap, soa’s en seksuele grensoverschrijding. Deelnemende scholen aan de Week van de Liefde geven minimaal één les over relaties en seksualiteit en worden zo uitgenodigd om na te denken over structureel onderwijs op dit gebied.

De VR-EXperience is bedoeld voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Wilt u ook in uw klas gebruik maken van deze leuke tool? Beschikt u niet over VR-brillen? Gebruik dan de 360° video. Beide versies vindt u op www.sense.info/vr.

 

Reacties

Scroll
naar beneden