Gerelateerd
Bekijk ook ons andere lesaanbod.
Met aansprekende liedjes, luchtige humor en veel interactie behandelt Tijl Damen in deze muzikale voorstelling een reeks onderwerpen in het kader van de Week van de Lentekriebels. Wat is de juiste naam voor geslachtsdelen? Wat verandert er allemaal aan het lichaam in de puberteit? Zijn er ‘normale’ borsten of piemels? Hoe voelt verliefd zijn? Wat is menstruatie? Is het nodig om onzeker te zijn over je lijf?
Met behulp van o.m. twee piepschuimen poppen, ballonnen, een feesttoeter, schapenwol en een opplakbaard ontdekken we de veranderingen die het lichaam ondergaat in de puberteit.
Er is veel gelegenheid om kinderen zelf mee te laten denken over de verschillende onderwerpen.
Deze voorstelling voor de bovenbouw PO en (V)SO kan ingezet worden bij de ‘Week van de Lentekriebels’ en draait om identiteit, voortplanting en het (veranderende) lichaam. Aan de hand van aanstekelijke liedjes, humor, acts en veel interactie met het publiek komen deze thema’s luchtig, ludiek, maar wel respectvol en ‘to the point’ aan de orde.
Er is aandacht voor verschillen (zowel m.b.t. het lichaam als [seksuele] identiteit), waarbij de insteek vooral is om aan te geven dát er legio verschillen zijn en dat alles even gewoon/normaal is. Op tal van prangende vragen komt een antwoord: Hoe verandert een lichaam in de puberteit? Hoe voelt verliefd zijn? Wat is menstruatie? Hoe ontstaat een baby?
De voorstelling besluit met het kampioenslied: We zijn allemaal ontstaan uit een zaadcel die gewonnen heeft van 199.999.999 concurrenten.
Deze voorstelling is geschikt voor het reguliere onderwijs, maar nadrukkelijk ook voor speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs.
Seksualiteit is vaak met ongemak omgeven en soms is het lastig om als leerkracht de juiste toon/insteek te vinden om hier op een ontspannen manier met de klas over in gesprek te gaan. Deze theatervoorstelling fungeert als een gespreksopener: het is een voor de kinderen toegankelijke vorm om over precaire thema’s te praten en denken, zonder dat het over henzelf hoeft te gaan. Naar aanleiding van de voorstelling kan de leerkracht – desgewenst – zelf in de klas doorpraten over onderwerpen die aan zijn aangestipt in de voorstelling.
De voorstelling kan plaatsvinden in een gymzaal, aula, hal of andere geschikte ruimte (speelvlak 5 x 6 m.). Tijl Damen bouwt ter plaatse een volledig theater op, incl. podium, geluid, belichting, decor.
Behalve de voorstelling ‘Lentekriebels’ voor de bovenbouw, speelt Tijl ook ‘Lentekriebels’ voor de onderbouw: Een vrolijke voorstelling over blaadjes aan de bomen, buiten spelen, jonge dieren en hoe uit een zaadje een bloem groeit.
Tijl speelt deze voorstelling sinds 2022.
Eén voorstelling: 995,- (excl. 9% btw), twee voorstellingen: 1675,- (excl. 9% btw). Geen bijkomende (reis)kosten.
Tijl Damen
Nee
Het Erkenningstraject is een samenwerking tussen het RIVM Centrum Gezond Leven (CGL), het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en MOVISIE
Bekijk ook ons andere lesaanbod.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.