Gerelateerd
Bekijk ook ons andere lesaanbod.
Deze interactieve theatervoorstelling vertelt de waargebeurde verhalen van mensen die te maken hebben (gehad) met seksueel geweld, toxische relaties en misbruik. We willen bewustwording creëren en jongeren voorbereiden op de uitdagingen van deze tijd. Leerlingen worden uitgedaagd na te denken, ervaringen te delen en inzichten te verkrijgen. Samen willen we de status quo bespreekbaar maken en de jongeren handvatten bieden voor de toekomst.
Sommige mensen zijn van mening dat er maar één soort ‘Nee’ bestaat. Deze onvervalste en zuivere ‘Nee’ moet verstaanbaar en geloofwaardig zijn, dus luidkeels worden uitgesproken terwijl je de ander indringend in zijn/haar ogen aankijkt. Alleen dan weten we zeker dat er duidelijk ‘Nee’ is gezegd. Opvallend is dat voornamelijk vrouwen vaak de vraag krijgen of zij wel duidelijk ‘Nee’ hebben gezegd. Als alle bovengenoemde varianten van ‘Nee’ niet volstaan, welke hoop rest er dan voor de stille ‘Nee’? De non-verbale ‘Nee’ die je niet kunt horen, maar moet voelen. Vreemd genoeg gaat de eeuwenoude leuze “nee heb je, ja kun je krijgen” niet op als het gaat om onze seksuele behoeften, want in dat geval geloven we dat we een ‘Ja’ hebben zolang er geen zuivere ‘Nee’ is uitgesproken. Maar als verstijven van de angst of vrezen voor je veiligheid kunnen worden geïnterpreteerd als een ‘Ja’, vermoeden wij dat het probleem niet is of de ‘Nee’ is uitgesproken, maar of hij wel wordt begrepen.
Nee is Ja is een les die ingaat op de thema’s seksueel geweld, zelfbeeld, sexting, seksuele intimidatie, grenzen, zelfbeschikking, genderverschillen en eigendom van je eigen lichaam.
Wij verwelkomen de klas en vertellen in het kort wie wij zijn en (zonder daarbij teveel weg te geven) wat het doel is van deze les. De acteurs spelen een scenario waarin sprake is van seksueel geweld. Centraal staan de herkenbaarheid van de setting en de gelaagdheid van de situatie, waarmee de complexiteit van de werkelijkheid wordt nagebootst. Het doel is middels dit interactieve stuk de jongeren te confronteren met de harde realiteit, de pijnlijke gevolgen van seksueel geweld en het belang hierover te spreken als dit gebeurd.
Alle niveaus bovenbouw voortgezet onderwijs. Alle leerjaren MBO, HBO, Universiteit.
2019.
Kosten per les + communicatie en reiskosten: €640,00.
Stichting Confro
Bekijk ook ons andere lesaanbod.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.