Zoeken
Onderwerp

Relatiegeweld

Ruim 1 op de 5 jongeren heeft te maken met geweld door een partner of ex. Vaak herkennen ze het gedrag niet als geweld, of weten ze niet wat ze ertegen kunnen doen. 

(Ex-)Partnergeweld is iedere vorm van geweld tussen partners of ex-partners. Ook een (constante) geweldsdreiging wordt beschouwd als (ex-)partnergeweld. Hierbij gaat het om alle vormen van geweld; fysiek, emotioneel/psychisch, seksueel, financieel of online, en om stalking.

Signalen partnergeweld

 • Lichamelijke signalen: Herhaaldelijke verwondingen: blauwe plekken, snij-, bijt- of hoofdwonden, kneuzingen, fracturen (met name neus, pijpbeenderen, ribben), ontwrichtingen (met name kaak en schouder), brandwonden, verlies van tanden, schedelletsel en genitale beschadigingen.
 • Signalen op psychosomatisch vlak Bijvoorbeeld depressiviteit, trillen, vaak hoofdpijn of maagpijn, vermoeidheid, angst, slaapstoornissen, hyperventilatie, hartkloppingen.
 • Gedragsmatige signalen Bijvoorbeeld moeite met oogcontact, afspraken steeds uitstellen, een onderdanige houding, onduidelijke hulpvragen, schrikachtig, vrouwen die altijd worden vergezeld door hun partner, en/ of consulten op het laatste moment afzeggen, anderzijds meer dan gemiddeld gebruikmaken van zorgverleners (huisarts), meer gebruik van slaapmiddelen en pijnstillers, meer dan gemiddeld op zoek zijn naar een verklaring voor klachten.

Risicofactoren

We kunnen de volgende (groepen van) risicofactoren onderscheiden:

 1. Machtsverschil en afhankelijkheid. Relationele afhankelijkheid, economische afhankelijkheid, verblijfsstatus, zorgafhankelijkheid of een combinatie daarvan.
 2. Genderongelijkheid.
 3. Gebrek aan weerbaarheid en aan sociale vaardigheden.
 4. Isolement.
 5. Problematische echtscheiding.
 6. Stress als gevolg van een veelvoud aan problemen in het gezin, zoals geldzorgen en schulden, problemen op het werk of juist problemen door gebrek aan werk, slechte huisvesting.
 7. Drank- en drugsgebruik.
 8. Eerdere mishandeling (in eerder relaties of in de huidige relatie).
 9. Gedragsproblemen op jonge leeftijd.
 10. Cultureel bepaalde tolerantie ten aanzien van geweld.
 11. Persoonlijke problemen, waaronder psychische of psychiatrische problematiek en/of een verstandelijke beperking.
 12. Zwangerschap (hierbij is het risico op partnergeweld hoog).
 13. Zelf geweld meegemaakt in het verleden of getuige geweest zijn van partnergeweld bij ouders (meisjes hebben dan meer kans om slachtoffer te zijn en jongens pleger).

Risicofactoren en signalen van Veilig Thuis.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.