Anticonceptie en zwangerschap
De meeste jongeren tussen de 19 en 25 jaar willen (nog) geen kinderen. Driekwart van de jonge vrouwen gebruikt anticonceptie, meestal de pil. Het abortuscijfer onder vrouwen is in deze levensfase het hoogst. De piek ligt rond 21 jaar. Van de zwangeren tussen de 20 en 24 jaar liet 28% een abortus doen; 72% droeg de zwangerschap uit. Vrouwen uit deze leeftijdsgroep melden zich, net als zwangere tieners, later aan bij prenatale zorg. Ook gebruiken ze minder vaak foliumzuur, roken ze vaker tijdens en na de zwangerschap en geven ze minder vaak borstvoeding dan moeders van 25 jaar en ouder. De kans op zuigelingensterfte is bij kinderen van jonge twintigers iets lager dan bij tienermoeders, maar nog wel hoger dan bij moeders van 25 jaar en ouder.
Seksueel overdraagbare aandoeningen en hiv
Jongeren van 19 tot 25 jaar gebruiken minder vaak condooms dan jongere adolescenten. Op deze leeftijd zie je vaak dat jongeren aan het begin van een nieuwe relatie condooms gebruiken en daar na verloop van tijd weer mee stoppen. Ook vindt er een piek plaats wat betreft soa-consulten: 35% van alle soa-consulten betreft jongeren van 20 tot 24 jaar. Van alle hetero jongeren die zich in 2010 lieten testen bleek 16% van de jonge vrouwen en 13% van de jonge mannen een soa te hebben. De meest voorkomende soa’s zijn chlamydia, genitale wratten en gonorroe. Homoseksuele jongens lopen een groter risico op gonorroe, syfilis en hiv dan hetero jongeren van dezelfde leeftijd.
Seksuele grensoverschrijding
Ook jongeren tussen de 19 en 25 jaar krijgen te maken met seksuele grensoverschrijding: ruim 3% van de jonge vrouwen en van de jonge mannen is in het afgelopen jaar geconfronteerd met seksuele grensoverschrijding.
Seksuele problemen
Seksuele problemen komen bij jonge mannen relatief weinig voor in deze levensfase. Voortijdig klaarkomen is het meest genoemde probleem. Bij jonge vrouwen komen seksuele problemen in deze levensfase juist relatief veel voor: 42% van de jonge vrouwen geeft aan ten minste één seksueel probleem te hebben dat regelmatig of vaker voorkomt en waar ze last van hebben. Het betreft vooral problemen met klaarkomen, problemen met vochtig worden en pijn bij het vrijen. Vrouwen die hoge eisen stellen aan zichzelf hebben een grotere kans op pijnklachten. Seksuele problemen komen vaker voor wanneer iemand fysiek seksueel geweld heeft meegemaakt.