Beeldvorming en rolpatronen
Stereotiepe opvattingen over mannelijkheid, vrouwelijkheid en seksualiteit dragen nog té vaak bij aan grensoverschrijdend gedrag. Ook op mbo-scholen.
Zo wordt een meisje dat veel seks heeft bijvoorbeeld vaak een slet genoemd, terwijl dit van een jongen wel geaccepteerd wordt. Ook wordt een jongen die zich vrouwelijk kleedt of zijn emoties laat zien vaak homo genoemd. Jongeren vinden het lastig om zich over deze onderwerpen uit te spreken terwijl de meerderheid gelijkheid en diversiteit heel belangrijk vindt. Ze denken dat leeftijdgenoten negatiever denken hierover dan zijzelf en durven daardoor hun mening niet te uiten.
Maak rolpatronen bespreekbaar in je klas
Door in de klas te praten over beeldvorming en rolpatronen help je je studenten hun eigen mening te vormen en die te bespreken met hun klasgenoten. Ze ontdekken dat het merendeel van de jongeren net zo over deze onderwerpen denkt als zijzelf. Hierdoor is de kans groter dat zij zich ook uitspreken en een ander helpen als die wordt uitgescholden of te maken heeft met geweld.
Het wordt tijd dat jongeren samen gezonde sociale normen uitdragen! Help je mee?
Ga met je studenten aan de slag!
Download hieronder de gratis lesbrief met de bijhorende PowerPoint presentatie over beeldvorming en rolpatronen. En maak kans met je hele klas op een #IkZegErWatVan bucket hat. Hoe? Schrijf je in voor de nieuwsbrief (onderaan de pagina). De lesbrief is een onderdeel van de campagne Generatie Ja… en? en geïntegreerd in het lespakket Lang Leve de Liefde voor het mbo van Rutgers en Soa Aids Nederland.
STAP 1. DOWNLOAD DE LESBRIEF BEELDVORMING EN ROLPATRONEN
Lesbrief Beeldvorming en rolpatronenSTAP 2 . DOWNLOAD DE POWERPOINT
Powerpoint - les Beeldvorming en rolpatronenSTAP 3. PLAN DE LES DIT STUDIEJAAR IN!
Lang Leve de Liefde op het MBO Utrecht
Studenten op het MBO Utrecht kregen de les over beeldvorming en rolpatronen uit het lespakket van Lang Leve de Liefde. Bekijk hier hun reacties na afloop van de les.
Hoe vinden jouw studenten dat een jongen of een meid zich hoort te gedragen? Zijn er vaste regels? Of mag iedereen dit zelf bepalen? De les is voor jongeren tussen 17 en 23 jaar.
“Ik vond de les over beeldvorming en rolpatronen super interessant en heel erg belangrijk dat dit zo open wordt besproken.”Tweedejaarsstudent Academie voor Welzijn, MBO Utrecht
Generatie Ja... en?
Neem een voorproefje en bekijk hier de video van Generatie Ja… en? uit de lesbrief over beeldvorming en rolpatronen. Deze video is ontwikkeld voor de jongerencampagne Generatie Ja… en? waarin bewustwording over rolpatronen centraal staat. Ook moedigt de campagne jongeren aan om zich vaker uit te spreken over deze onderwerpen.
Wil je meer weten over de preventie van fysiek, seksueel en cybergeweld onder jongeren?
Luister ook eens de podcast ‘niet jouw schuld’ en meld je aan voor de gratis online cursus Happy2gether.
Online cursus Happy2gether
Ruim 1 op de 5 jongeren heeft te maken met huiselijk geweld, waaronder geweld door een partner of ex. Vaak herkennen ze het gedrag niet als geweld, of weten ze niet wat ze ertegen kunnen doen.
Wil jij partnergeweld helpen voorkomen? Met de Happy2gether (gratis) online cursus begeleid je jongeren naar gezonde en veilige relaties.
Podcast 'niet jouw schuld'
In deze podcast praten jongeren en professionals over thema’s als gendergeweld, shame sexting en LHBTIQ+ vertegenwoordiging op scholen.