Zoeken
Nieuws – Artikel

Handreiking Wensen, grenzen en consent

Terug naar overzicht
22 August 2022

Oefenen in het communiceren over wensen en grenzen, en het vragen en geven van toestemming zijn belangrijke onderdelen van relationele en seksuele vorming in het basisonderwijs. Het geeft leerlingen een niet te onderschatten basis voor het beleven van gewenste intimiteit en seksualiteit. Dit kunnen ze direct toepassen in hun vriendschappen en in de klas, het ondersteunt een positieve seksuele ontwikkeling en het draagt bij aan preventie van seksuele grensoverschrijding.

Beschrijving inhoud

In deze handreiking worden begrippen rondom wensen, grenzen en consent uitgelegd. Daarnaast wordt er uiteengezet waarom aandacht voor deze thema’s belangrijk en verplicht is in het basisonderwijs. Daarnaast wordt er een aantal concrete tips gegeven over hoe je als leerkracht op verschillende manieren aandacht kunt besteden aan wensen en grenzen en consent in de klas. Dat kan bijvoorbeeld door een voorbeeldfunctie te vervullen en consent actief uit te dragen, of door les te geven over consent en kinderen te laten oefenen met het geven daarvan.

Handreiking

 

Klik hier om de handreiking te downloaden

 

Klik hier om de bijlage te downloaden (PDF)

Meer informatie, websites en hulp

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.