Zoeken
Lesaanbod

Just like U: Churchill (voor 14- 18 jaar)

Terug naar overzicht
20 September 2020
Churchill kwam erachter dat zijn toenmalige vriendin HIV had. Hij kijkt nu terug op hoe hij dat toen beleefde.

Uitgebreide beschrijving

Churchill werd verliefd op een meisje. Hij had seks met haar en was erg gelukkig. Na een tijd bleek dat ze ziek was en ze wilde niet vertellen wat ze had. Toen hij na een tijd bij haar thuis langs ging, vertelde een buurman dat ze in het ziekenhuis lag met hiv. Hij was erg kwaad dat ze het hem niet verteld had, en blij dat hij een condoom gebruikt had.

Thema’s: hiv en condoomgebruik, soa en eerlijk zijn in relaties.

Tips voor nabespreking

  • Wat voor gevoelens had Churchill toen hij hoorde dat zijn vriendin hiv had?
  • Waarom voelde hij zich zo?
  • Had zij het moeten vertellen?
  • Had Churchill bewust gekozen om condooms te gebruiken?
  • Wat maakt het lastig om ze te gebruiken?
  • Hoe kun je met je vriend of vriendin over condooms beginnen? Hoe praat je daarover? (elkaar tips geven)

Er is een handleiding bij de film, met werkvormen om met jongeren aan de slag te gaan met de films in de klas of binnen het jongerenwerk.

Doelen

Filmverhalen zijn visuele verhalen waarin jongeren figureren die voor andere jongeren dienen als identificatie. De filmverhalen dragen bij aan bewustwording en stimuleren jongeren om op positieve wijze, vanuit respect voor hun eigen lichaam en dat van de ander, seksualiteit te beleven. Met dit project willen we positieve herkenbare rolmodellen en positieve verhalen inzetten opdat:

  • Jongeren zich meer bewust worden van verschillende keuzemogelijkheden in relaties en seksualiteit;
  • Eigen meningsvorming over keuzen te bevorderen; welke vorm van (seksuele) relaties past bij jou, welke anticonceptie past bij jou, hoe ga jij om met druk vanuit twee culturen etc.
  • Een positieve attitude te bevorderen ten aanzien van veilige, respectvolle en prettige seksuele relaties;
  • Hun vertrouwen in eigen effectiviteit vergroten door voorbeelden te laten zien van anderen die de regie hebben genomen over hun eigen seksuele leven.

Doelgroep

Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse jongens en meiden van 14-18 jaar vormen de uiteindelijke doelgroep. Zij starten al vroeg met hun seksuele carrière en kunnen juist op deze leeftijd veel baat hebben bij goede rolmodellen. De thema’s die besproken worden inde film zijn ook voor jongeren in brede zin relevant. De film kan daardoor ook in gemengde klassen gebruikt worden.

Onderdeel van

Just Like U –  Love & Sex in 11 true stories

Jaar

2009

Eigenaar

Rutgers WPF

Lesaanbod

Gerelateerd

Bekijk ook ons andere lesaanbod.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.