Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken
Lesaanbod

Lang Leve de liefde- Toolkit Love Online

Terug naar overzicht
17 september 2021

De Toolkit ondersteunt scholen in het geven van lessen, het vormen van beleid rondom sexting en online veiligheid, het handelen bij incidenten en het informeren van ouders.

Naar de toolkit

Omvat

  1. Handleiding Toolkit L.O.V.E. Online
  2. Stappenplan Sexting
  3. De lesmodule L.O.V.E. Online
    – Leerlingenmagazine met twee lessen
    – Twee filmpjes
    – Docentenhandleiding
  4. Ouderbrochure ‘Praten met je kind over sexting en grooming’

Beschrijving inhoud

Deze Toolkit gaat over leuke en vervelende online ervaringen rondom liefde en seks: L.O.V.E. Online.

Social media biedt veel mogelijkheden voor jongeren om te experimenteren en de wereld te ontdekken. Online contacten kunnen positief bijdragen aan de identiteitsontwikkeling van jongeren en het kan hen helpen in het oefenen met relatieopbouw. Tegelijkertijd is het bekend dat er risico’s aan zitten. Deze Toolkit helpt scholen om beide kanten te belichten.

Het belangrijkste risico is dat beelden verkeerd worden gebruikt. Via internet zijn contacten snel gelegd. Foto’s en filmpjes worden volop gedeeld, vaak zonder te weten waar het beeld vandaan komt. Jongeren experimenteren online met liefde, relaties en seks. Ze maken nieuwe vrienden, flirten en daten via apps. Sommige jongeren sturen naaktfoto’s van zichzelf naar anderen. Het is allemaal onderdeel van hun seksuele ontwikkeling, maar het is niet zonder risico’s. Als beelden verkeerd gebruikt worden, kunnen jongeren veel schade oplopen.

Deze Toolkit is gemaakt zodat u jongeren kunt ondersteunen bij gezond online gedrag en vervelende ervaringen worden voorkomen. De Toolkit is voor scholen omdat de school op dit punt een belangrijke rol heeft: bij een incident kan de sociale veiligheid van leerlingen in het gedrang komen. De Toolkit helpt u als school om snel en goed te handelen en te voorkomen dat incidenten escaleren. Door aandacht te besteden aan sexting, grooming en online contact zijn jongeren zich beter bewust van wat ze doen en kunnen ze beter keuzes maken.

Kosten

De handleiding, filmpjes, de ouderbrochure en het Stappenplan Sexting zijn gratis te downloaden en/of online te bekijken. Het leerlingenmagazine kost €0,95 per stuk.

Jaar van uitgave

2017

Gerelateerde websites

Naar de toolkit
Lesaanbod

Gerelateerd

Bekijk ook ons andere lesaanbod.