Zoeken
Onderwerp

Sexting

Sexting is het maken en versturen van naaktfoto’s, -filmpjes of sexy berichtjes.

Jongeren ervaren sexting meestal als positief en zien het als online flirten. Zo lang het passend is bij de seksuele ontwikkeling van jongeren en er consent wordt gegeven, is het oké.

Het is belangrijk om met jongeren te werken aan leuk, veilig en respectvol online gedrag. Daarin kunnen jongeren ondersteund worden in hoe zij leuk en zo veilig mogelijk aan sexting kunnen doen, en wat de spelregels daarvan zijn. Gelijkwaardigheid, vertrouwen, wederzijdse instemming en plezier zijn hierbij heel belangrijk. Benoem ook respect en privacy – dit vinden jongeren zelf belangrijk.

Cijfers over sexting

  • Jongeren doen steeds vaker aan sexting: gemiddeld 12-21%.
  • Bepaalde groepen doen dit meer dan anderen, zoals homo- en biseksuele jongens: 72% in tegenstelling tot 44% van de heterojongens.
  • Jongens vinden het over het algemeen leuk om beelden te zien en meisjes vinden het vaak leuk als er een foto of filmpje van hen gemaakt wordt.
  • Meestal gaat het goed, maar soms worden foto’s ongewenst gedeeld. Dat gebeurt in ongeveer 2% van het contact.

Welke vragen hebben leerlingen over sexting?

Leerlingen onder de 12 jaar:

  • Wat is sexting?

Leerlingen boven de 12 jaar:

  • Is het oké om naaktfoto’s naar je vriend/vriendin te sturen?
  • Is het strafbaar om foto’s door te sturen?
  • Waarom doen mensen aan sexting?
  • Wat kan ik doen als er een foto van mij wordt rondgestuurd?
  • Wat moet ik doen als ik een naaktfoto of -filmpje ontvang?

Lesgeven over sexting

  • Veel jongeren die naaktfoto’s, -filmpjes of sexy berichtjes versturen en/of ontvangen, vinden dit leuk en spannend. Ze versturen het in vertrouwen en zien het als online flirten of als iets dat iets toevoegt aan hun relatie.
  • Uit onderzoek blijkt dat een positieve insteek een betere opvoedingsstrategie is dan verbieden of alleen wijzen op risico’s (van sexting). Dat laatste werkt bovendien ‘victim blaming’, de schuld leggen bij het slachtoffer, in de hand. Hoe ziet die positieve strategie eruit? Bekijk met leerlingen de Checklist Sexting op sense.info en bespreek het belang van gelijkwaardigheid, vertrouwen,wederzijdse instemming, respect en privacy.
  • Behandel dit onderwerp bij voorkeur binnen een breder lespakket over seksualiteit. Gebruik geïntegreerde en samenhangende lespakketten waarin lessen over relaties en seksualiteit in een brede en doorlopende leerlijn worden aangeboden.

Seks online

Speciaal voor professionals die met jongeren werken is de online cursus Seks online ontwikkeld. In deze cursus leren onderwijsprofessionals en jongerenwerkers meer over online seksueel gedrag van jongeren en krijgen zij tips en handvatten om jongeren op een positieve manier te ondersteunen online wijzer en weerbaarder worden. Met behulp van de handleiding ‘Seks online’ ondersteunen professionals jongens en meiden om online wensen en grenzen te herkennen en te respecteren en prettig en veilig online te zijn.

Klik hier voor meer informatie over de online cursus 'Seks online'

Gerelateerde downloads

Ongewenste sexting

  • Sexting is ongewenst wanneer foto’s, filmpjes en berichten tegen iemands wil in worden verspreid of worden gebruikt om iemand mee onder druk te zetten, te chanteren of te pesten. Dit is strafbaar.
  • Het is belangrijk dat leerlingen de (straftrechtelijke) gevolgen beseffen van het doorsturen van een naaktfoto van een ander en weten waar ze op moeten letten om ongewenste sexting te voorkomen. Bespreek de online spelregels met elkaar en maak klassikaal afspraken: wat doen we als we een naaktfoto van een klasgenoot ontvangen? Gebruik hiervoor de Can You Fix It-video’s ‘Blote tieten’ of ‘Wraak’ of de Checklist Sexting.
  • Sommige jongeren vinden het lastig om ‘nee’ te zeggen als iemand hen vraagt, dwingt of manipuleert om een naaktfoto of -video van zichzelf op te sturen. Vertel leerlingen dat als iemand hen chanteert of bedreigt of als er naaktfoto’s van henzelf circuleren, ze dit altijd aan iemand moeten vertellen (ouders, leraar of vertrouwenspersoon), zodat diegene kan helpen. Kijk ook op helptwanted.nl of meldknop.nl.
Klik hier voor meer informatie over ongewenste sexting

Lesmaterialen

Klik hier voor het complete overzicht van lesmateriaal in de lesmaterialenbank

 

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.