Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken
Onderwerp

Seksuele ontwikkeling

Seksuele ontwikkeling begint al als baby

De relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen begint al in de babytijd en gaat door totdat ze volwassen zijn. In de kleutertijd ontdekken kinderen hun eigen lichaam en verschillen tussen jongens en meisjes. Ze experimenteren en spelen soms seksuele spelletjes (“doktertje” spelen). Vanaf 7 jaar kennen kinderen de sociale regels steeds beter. Ze zijn soms verliefd en een enkel kind heeft ‘verkering’. Tussen het 10e en 12e jaar komen de kinderen in de puberteit en vinden er al behoorlijk wat lichamelijke veranderingen plaats. Sommige kinderen zijn erg geïnteresseerd in alles wat met seks te maken heeft.

Seksuele ontwikkeling tijdens middelbare school en daarna

De seksuele ontwikkeling vindt plaats in een samenspel tussen lichamelijke, cognitieve, psychische, sociale, ethische, religieuze en culturele factoren. In de periode van 12 tot 19 jaar zetten jongeren belangrijke stappen op weg naar het vormgeven van hun eigen seksuele identiteit.