Net zoals jongeren zonder Autisme Spectrum Syndroom (ASS) worden jongeren met ASS verliefd, hebben relaties en seks. Er zijn een aantal factoren die de beleving van seks voor deze jongeren net iets anders kunnen maken.
Austisme, seks en relaties
De puberteit loopt bij jongeren met ASS hetzelfde als alle andere jongeren. Ze beginnen vaak op dezelfde leeftijd te experimenteren met solo- en partnerseks. Een klein deel start later door gevoelens van onzekerheid, moeite om een partner te vinden of geen behoefte aan een partner.
Sommige kenmerken van ASS hebben invloed op seks en relaties. Het kan zijn dat iemand gevoeliger is voor geur of aanraking, of juist hardere druk nodig heeft om tot een orgasme te komen. Tot slot zien ze net als andere jongeren veel informatie op internet, waarvan het handig is als iemand uitlegt wat wél en niet echt is.
ASS en LGBT+
Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met ASS vaker zich (ook) aangetrokken voelen tot hetzelfde geslacht. Daarnaast twijfelen jongeren met autisme vaker over hun genderidentiteit. Het lichaam is van een meid of jongen, maar klopt dit met hoe ze zich voelen? Het kan soms moeilijk zijn om te voelen of dit ‘anders voelen’ komt door ASS of genderdysforie. Het is belangrijk hierover al vanaf jonge leeftijd in gesprek te gaan.
Mogelijke uitdagingen
Binnen de groep mensen met autisme zijn er meer verschillen dan overeenkomsten. Je kunt dus niet persé zeggen dat al deze jongeren tegen dezelfde problemen aanlopen.
Sommige jongeren met ASS:
- herkennen opwinding of verliefdheid minder goed
- wachten langer om op iemand af te gaan of vermijden dit
- hebben spanningen in hun relatie doordat ze minder goed zijn afgestemd op hun partner
Het is net als bij alle andere jongeren belangrijk om een manier te vinden om met seks en relaties om te gaan zoals bij hen past. In de evaluatie van sekseducatieprogramma gericht op jongeren met austisme ‘Ik Puber’ gaven de respondenten aan een aantal thema’s hadden gemist: fetisjisme, genderdysforie en genderontwikkeling.
Medicatie en seksualiteit
Er is geen medicatie voor ASS, maar sommige jongeren gebruiken medicijnen voor bijkomende klachten zoals angst of druk gedrag. Dit kan invloed hebben op gevoelens van opwinding of hoe makkelijk je een orgasme kan krijgen. Het is dus belangrijk daarover te praten.
““Pas de laatste jaren groeide het idee dat seks iets is wat erbij hoort voor ons allemaal. We vergelijken nog vaak mensen met en zonder autisme, maar weten dat seks en relaties ook wat anders kunnen ervaren worden zonder dat dit een probleem is.””Jeroen Dewinter, klinisch psycholoog en onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg