Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken
Lesaanbod

Vlaggensysteem

Terug naar overzicht
20 september 2021

Een methode om seksueel gedrag van kinderen en jongeren te beoordelen en er gepast op te reageren. Het vlaggensysteem kan ook gebruikt worden om met kinderen en jongeren in gesprek te gaan over seksueel gedrag.

Omvat

  • De derde (herziene) druk van het boek waarin het vlaggensysteem wordt uitgelegd en onderbouwd. In het boek staan o.a. methodes om met de kaarten aan de slag te gaan. Ook bevat het boek een normatieve lijst om seksueel gedrag van kinderen en jongeren beter te beoordelen.
  • 44 kaarten met concrete situaties van seksueel gedrag van kinderen en jongeren. Elke situatie wordt beoordeeld aan de hand van de zes criteria voor gezond seksueel gedrag. Op basis van de beoordeling wordt een pedagogische reactie gesuggereerd.
  • 1 kaart waarop de vier vlaggen beknopt worden toegelicht en reactiemogelijkheden worden meegegeven.
  • 1 kaart ‘Stuurwiel seksueel gedrag’

Beschrijving inhoud

Centraal in het vlaggensysteem staan zes criteria voor gezond seksueel gedrag. Die bieden begeleiders, kinderen en jongeren een houvast bij de beoordeling van seksueel gedrag, en dus ook bij de reactie daarop. Bovendien kunnen die criteria een leidraad vormen voor het eigen seksueel gedrag.

Het vlaggensysteem is ontwikkeld door Sensoa in samenwerking met Movisie en het werkveld in Vlaanderen. Er zijn inmiddels al afgeleiden ontwikkeld op maat van sportclubs en het jeugdwerk.

Gebruik in het (v)so

Buiten de lijnen vormt een verdieping op het vlaggensysteem en past de methodiek van het vlaggensysteem toe op meer kwetsbare kinderen en jongeren. Het gaat daarbij in het bijzonder om jongeren met een beperking of jongeren die een seksueel trauma hebben meegemaakt. Het bestaat uit twee delen: een onderbouwing van het vlaggensysteem en een toolbox (werkboek, handouts en 24 aanvullende tekeningen). Het is een coproductie van Sensoa, Rutgers en Movisie. Te bestellen via de webshop van Sensoa. Buiten de lijnen biedt een goede aanvulling op het vlaggensysteem voor gebruik binnen het (v)so.

Prijs

  • Vlaggensysteem € 43,00
  • Buiten de lijnen € 83,00

Jaar van uitgave

Vlaggensysteem 2010
Buiten de lijnen 2016

Gerelateerde download

Gerelateerde websites

Bestel buiten de lijnen Bestel het vlaggensysteem
Lesaanbod

Gerelateerd

Bekijk ook ons andere lesaanbod.