Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken
Lesaanbod

Wat doe jij? Wensen en grenzen in de liefde

Terug naar overzicht
21 september 2021

In de lessenserie ‘Wat doe jij? Wensen en grenzen in de liefde’ denken jongeren onder leiding van een gastdocent na over relaties, wensen en grenzen van hunzelf en de ander, (onbedoelde) zwangerschap en jong ouderschap.

Naar de lessenserie

De serie bevat veel verschillende werkvormen. Denk aan presentaties, gespreksvormen, spelvormen en psychofysieke oefeningen. Leerlingen gaan in een integratieles ook actief aan de slag met het geleerde. Uiteraard wordt alles aangepast aan het niveau en de leeftijd van de leerlingen.

Wat krijg je?

Je krijgt een aantal fysieke lessen gegeven door een gastdocent.

  • 1 introductieles (70-90 minuten)
  • 4 inhoudelijke lessen (60-90 minuten)
  • weerbaarheidstraining (60-90 minuten)
  • oudersessie (60-90 minuten)

Lesprogramma ‘Wat doe jij?’

Het lesprogramma omvat een lessenserie bestaande uit vier lessen met de thema’s:
– (onbedoelde) zwangerschap en jong ouderschap;
– Relaties, wensen en grenzen van jezelf;
– Relaties, wensen en grenzen van jezelf en de ander (weerbaarheid).

De Siriz-lessen zijn interactief en bevatten veel dialoog. De gastdocent gaat op een socratische manier met jongeren in gesprek. Hierbij zijn alle meningen welkom en mogen alle vragen gesteld  worden. Daarnaast maakt de gastdocent gebruik van filmpjes met ervaringsverhalen, een stellingenspel, een filmpje over prenatale ontwikkeling en animatiefilmpjes over wensen en grenzen. Binnen deze lessenserie is veel aandacht voor weerbaarheid. De lessen bevatten onderdelen en (psychofysieke) werkvormen die vergelijkbaar zijn met weerbaarheidstrainingen.

Afhankelijk van de doelgroep, het verloop van de les en de tijd worden andere werkvormen ingezet. Denk aan quizjes, werkbladen en cases.

Jaar van uitgave:

2013

Beoordeling erkenningstraject:

De interventie is beoordeeld als ‘goed onderbouwd’.

Erkenningstraject is een samenwerking tussen het RIVM Centrum Gezond Leven (CGL), het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en MOVISIE.

Naar de lessenserie van Siriz
Lesaanbod

Gerelateerd

Bekijk ook ons andere lesaanbod.