Zoeken
Onderwerp

Seksuele ontwikkeling 19-25 jaar

Jongeren zijn in deze levensfase min of meer onafhankelijk van hun ouders en hebben vaak nog maar weinig verantwoordelijkheden. Tegelijkertijd ontstaat op deze leeftijd langzamerhand een gevoel van verantwoordelijkheid voor het eigen doen en laten. Deze fase staat sterk in het teken van het ontdekken van verschillende partners en samenlevingsvormen. Over het algemeen gaan relaties langer duren. Maar ze worden ook vaak beëindigd, waarna weer een nieuwe vaste relatie wordt aangegaan. De meeste jongeren tussen de 19 en 25 jaar zijn seksueel actief.

Lichamelijke ontwikkeling 19 – 25 jaar

Het lichaam van jongeren is nu volgroeid. Deze groep is, vergeleken met jongeren tussen de 15 en 19 jaar, tevredener over het eigen lichaam. Toch bestaan er bij jonge vrouwen zorgen over het eigen lichaamsbeeld. Zij zijn extra gevoelig voor schoonheidsidealen in de media en voelen zich soms meer onder druk gezet om aan bepaalde (geseksualiseerde) beelden te voldoen.

Relationele ontwikkeling

Jongeren in deze leeftijd gaan duurzamere relaties aan. Binnen relaties gaan vertrouwen en steun een belangrijke rol spelen. Toch worden relaties op deze leeftijd nog vaak na kortere of langere tijd beëindigd, waarna weer een nieuwe vaste relatie wordt aangegaan. Dit patroon wordt ook wel seriële monogamie genoemd.

Seksueel gedrag

De meeste jongeren tussen de 19 en 25 jaar zeggen dat seks voor hen belangrijk is. Rond het 21ste jaar is bijna iedereen weleens seksueel opgewonden geweest. Ook hebben bijna alle jongeren op deze leeftijd weleens zin in seks met een partner. Sommige mensen hebben ‘afwijkende’ behoeften of verlangens (parafilieën). Sadomasochistische verlangens en gedragingen komen daarvan het meeste voor.

In de leeftijdsgroep van 22 tot 25 jaar masturbeert 97% van de mannen en 85% van de vrouwen weleens. Van de 18- tot 20-jarigen heeft 54% ervaring met geslachtsgemeenschap, bij 21- tot 25-jarigen is dit 73%. Vingeren en aftrekken komen vrijwel in elk seksueel contact voor. Een meerderheid van de jongeren heeft ervaring met orale seks. 96% van de mannen en 75% van de vrouwen tussen de 21 en 25 jaar keek het afgelopen half jaar weleens naar porno.

Jongeren tussen de 19 en 25 jaar zijn behoorlijk tevreden over hun seksleven. Masturbatie wekt nog steeds de meeste schuldgevoelens op (bij 7-8% van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar). Voor jongeren die op deze leeftijd nog maagd zijn, is de meest genoemde reden dat het er gewoon nog niet van gekomen is.

Seksuele oriëntatie

In deze leeftijdsgroep weten de meeste jongeren of zij hetero-, homo- of biseksueel zijn. Een deel van de homo- en biseksuele jongeren heeft de coming-out na het 19e jaar. Coming-out speelt daarnaast levenslang een rol. In elke nieuwe context moeten zij opnieuw afwegen of ze wel of niet open willen en kunnen zijn over de seksuele oriëntatie. Veel homoseksuele jongeren krijgen op school en op hun werk te maken met vervelende opmerkingen en grapjes over hun seksuele oriëntatie.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.