Zoeken
Onderwerp

Ongewenste sexting

Sexting is het maken en versturen van naaktfoto’s, -filmpjes of sexy berichtjes.

Jongeren ervaren sexting meestal als positief en spannend, en zien het als online flirten. Er kunnen ook minder leuke kanten aan sexting zitten, bijvoorbeeld als foto’s ongewenst worden verspreid of getoond aan anderen of daarmee wordt gedreigd gechanteerd of gepest. We spreken dan van ongewenste sexting.

Cijfers over ongewenste sexting

  • Jongeren doen steeds vaker aan sexting: gemiddeld 12-21%.
  • Bepaalde groepen doen dit meer dan anderen, zoals homo- en biseksuele jongens: 72% in tegenstelling tot 44% van de heterojongens.
  • Het komt maar weinig voor dat deze beelden gedeeld worden met anderen, maar als dit gebeurt vinden jongeren dit vervelend.
  • 6% van de jongens en 14% van de meisjes heeft tenminste één ervaring met ongewenste sexting.
  • Meiden, lhbti+-jongeren en praktisch opgeleide jongeren zijn gemiddeld vaker slachtoffer van ongewenste sexting.

Victim blaming

Victim blaming betekent letterlijk ‘de schuld aan het slachtoffer geven’. Bij het ongewenst verspreiden van foto’s kan het gebeuren dat mensen het slachtoffer, zonder dat ze dat expliciet bedoelen, met een beschuldigende ondertoon benaderen.

Let op dat bij het lesgeven over sexting de nadruk wordt gelegd op verantwoordelijkheid van degene die foto’s ongewenst verspreid en de rol van omstanders. Vaak wordt geadviseerd om onherkenbaar (zonder gezicht) op foto’s en ander beeldmateriaal te staan. Dat kan leiden tot schijnveiligheid, omdat andere typische aspecten (bijvoorbeeld een moedervlek, sieraden) wel te herkennen zijn. Dit is niet de belangrijkste boodschap van sexting; leg vooral een accent op dat het ongewenst verspreiden van foto’s niet normaal en zelfs strafbaar is, en onderstreep de boodschap dat degene op de foto staat  nooit de schuldige is.

Victim blaming kan ervoor zorgen dat een slachtoffer zich schuldig gaat voelen. Slachtoffers van ongewenste sexting zijn nooit schuldig. Het is niet hun schuld.

Klik hier voor het complete overzicht van lesmateriaal in de lesmaterialenbank

Seks online

Speciaal voor professionals die met jongeren werken is de online cursus Seks online ontwikkeld. In deze cursus leren onderwijsprofessionals en jongerenwerkers meer over online seksueel gedrag van jongeren en krijgen zij tips en handvatten om jongeren op een positieve manier te ondersteunen online wijzer en weerbaarder worden. Met behulp van de handleiding ‘Seks online’ ondersteunen professionals jongens en meiden om online wensen en grenzen te herkennen en te respecteren en prettig en veilig online te zijn.

Klik hier voor meer informatie over de online cursus 'Seks online'

Sexting

Wil je meer lezen over Sexting?

Bezoek de pagina Sexting

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.