Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken
Lesaanbod

Educatieve escaperoom ‘Het stopt bij jou!’

Terug naar overzicht
18 september 2021

De educatieve escaperoom ‘Het stopt bij jou!’ maakt shame-sexting op een interactieve manier bespreekbaar. Leerlingen binnen het PO, VO en MBO spelen de escaperoom en leren – al spelenderwijs- hoe te handelen als ze een naaktfoto doorgestuurd krijgen.

Meer informatie Escaperoom

De leerlingen krijgen zicht op de impact en invloed van hun eigen handelen. De escaperoom is opgebouwd rondom vier aspecten van shame-sexting: schaal – gevolgen – strafbaarheid – handelen.

Er wordt gebruik gemaakt van film, licht en fysieke materialen. Na het spelen van de escaperoom vindt er een nabespreking en groepsgesprek plaats met de leerlingen. De escaperoom wordt op locatie aangeboden door medewerkers van WiS en heeft de duur van een lesuur (50 minuten). De escaperoom maakt onderdeel uit van de doorlopende leerlijnen Seksuele Vorming Living Loving en Be-Loved van WiS.
Leerlingen leren welke impact het eigen gedrag heeft op het voorkomen van shame-sexting en oefenen, door het spelen van de escaperoom, hoe ze adequaat kunnen handelen.

Immersive learning

‘Het stopt bij jou!’ is zo ontwikkeld dat de leerlingen willen blijven spelen. Door het spelen van de educatieve escaperoom worden de leerlingen in staat gesteld om te leren van educatieve ervaringen, ook wel ‘immersive learning’ genoemd. Door een opgebouwde verhaallijn kunnen leerlingen verschillende fases doorlopen en is er enige vorm van autonomie voor de leerlingen. De leerlingen moeten daarnaast samenwerken om binnen de tijd de puzzels op te kunnen lossen. In kleine groepjes worden puzzels opgelost die tijdens de nabespreking plenair worden nabesproken. Na deze nabespreking vindt een groepsgesprek plaats over shame-sexting en de impact van het eigen handelen op het voorkomen daarvan. Leerlingen leren welke impact het eigen gedrag heeft op het voorkomen van shame-sexting en oefenen, door het spelen van de escaperoom, hoe ze adequaat kunnen handelen.

Doel

Doel van de escaperoom is dat leerlingen weten wat de gevolgen zijn van het doorsturen van seksueel getinte foto’s/filmpjes, hoe ze kunnen handelen als ze daarmee in aanraking komen en de strafbaarheid ervan.

Jaar van uitgave: 2018

Beoordeling erkenningstraject:

De interventie is beoordeeld als ‘goed beschreven’.

Erkenningstraject is een samenwerking tussen het RIVM Centrum Gezond Leven (CGL), het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en MOVISIE.

Prijs: €105,00 per speelronde

Meer informatie Escaperoom

Bekijk ook de flyer

Lesaanbod

Gerelateerd

Bekijk ook ons andere lesaanbod.