Zoeken
Lesaanbod

Lang Leve de Liefde – Wensen en grenzen

Terug naar overzicht
17 September 2021

Een belangrijke oorzaak van seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn de dubbele boodschappen die jongeren aan elkaar afgeven. Door deze dubbele boodschappen weten jongeren niet precies van elkaar wat de ander wil. Soms weten ze ook niet goed wat ze zelf willen. Hierdoor kan grensoverschrijding makkelijker plaatsvinden.

In deze module denken jongeren na over hun eigen wensen en grenzen, ze leren dat wensen en grenzen van persoon tot persoon verschillen en dat communicatie hierover belangrijk is om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen.

Download de materialen

Omvat

  • Docentenhandleiding onderbouw meisjes
  • Docentenhandleiding onderbouw jongens
  • Werkbladen onderbouw voor meisjes
  • Werkbladen onderbouw voor jongens
  • Docentenhandleiding bovenbouw meisjes
  • Docentenhandleiding bovenbouw jongens
  • Werkbladen bovenbouw voor meisjes
  • Werkbladen bovenbouw voor jongens
  • Films van ‘Can You Fit it?’

Beschrijving inhoud

De module ‘Wensen en grenzen’ bevat een versie voor de onderbouw en een versie voor de bovenbouw van het praktijkonderwijs en VMBO BB.

De module voor de onderbouw bevat twee lessen: een les over praten met jongens/meisjes en versieren en een les over verkering, vertrouwen en versieren. Deze module kan gegeven worden na les 3 van Lang Leve de Liefde onderbouw.
De module voor de bovenbouw bevat eveneens twee lessen: een les over duidelijk zijn in wat je wel en niet wilt en een les over praten over seks. Deze module kan los van Lang Leve de Liefde gegeven worden. Het is wel belangrijk dat de leerlingen eerder lessen rond het thema seksualiteit hebben gehad.
Bij beide modules is het de bedoeling dat de lessen in gescheiden jongens- en meisjesgroepen worden gegeven.

De docentenhandleidingen bevatten de uitwerking van de lessen, methodische en didactische tips en achtergrondinformatie. De werkbladen bevatten eenvoudige oefeningen voor leerlingen. De filmpjes van ‘Can You Fix It?’ zijn een online game voor jongeren. De game heeft tot doel jongeren weerbaarder te maken tegen ongewenst seksueel gedrag.

Jaar van uitgave

2021

Gerelateerde websites

Download de materialen
Lesaanbod

Gerelateerd

Bekijk ook ons andere lesaanbod.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.