Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen op het gebied van seksuele vorming
NPO Z@pp start op 21 maart met het kinderprogramma ‘Gewoon. Bloot.’ waarin kinderen uit groep 7 en 8 gewone mensen het hemd van het lijf vragen. Het programma is geschikt voor kinderen van 9 – 12 jaar. Het is ontwikkeld in samenwerking met Rutgers. Hieronder vind je tips om met leerlingen over bloot en de vragen die zij hebben over het lichaam in gesprek te gaan in de klas.
Veel kinderen en pubers vragen zich af of hun lichaam wel normaal is. Te klein, te groot, te dik, te dun? Gekke billen? Te kleine borsten? Niet zo gek, want op Instagram, Snapchat en TikTok lijkt iedereen perfect. Veel mensen gebruiken filters, make-up of gaan zelfs onder het mes om er beter uit te zien. Dat maakt kinderen en pubers onzekerder dan nodig over hun eigen lichaam. Onderzoek wijst uit dat mensen een positiever lichaamsbeeld en zelfbeeld krijgen als ze vaker blote lichamen van gewone mensen zien, in plaats van de ‘perfecte’ lichamen die de media ons voorschotelen. Lichaamsdelen zijn er in alle soorten en maten, en niemand zou zich daarvoor hoeven schamen.
Het programma Gewoon. Bloot. zou een mooie aanleiding kunnen zijn om met leerlingen in gesprek te gaan over hoe verschillend lichamen eruit zien en wat er in de puberteit allemaal verandert. Daarnaast kan het gesprek gevoerd worden over bloot, wanneer ben je wel en niet bloot, wat vinden ze daarvan en hoe laat je het een ander weten als je daarin iets niet prettig vind of over jou grenzen heen gaat.
Check wel even bij de leerlingen of ze er oke mee zijn om het programma te kijken. Als er kinderen zijn die het programma liever niet willen zien moet dat gerespecteerd worden.
De Kijkwijzer classificatie voor Gewoon. Bloot. is Alle Leeftijden (AL), wat wil zeggen dat het programma geen schadelijke elementen bevat, zoals geweld, seks, discriminatie, grof taalgebruik of angstaanjagende beelden. De kritiek op Gewoon. Bloot. komt vooral van mensen die naakt zijn seksualiseren. In het programma Gewoon. Bloot. zijn naakte mensen te zien echter zonder dat er seksuele handelingen of een seksuele context te zien of te horen is.
Het zien van blote lichamen op zichzelf heeft geen schadelijk effect op kinderen. En kinderen leggen ook niet de connectie met het naakte lichaam en seksualiteit. De vragen die kinderen in het programma zijn stellen zijn dan ook geenszins van seksuele aard. Het programma gaat alleen over het menselijk lichaam en toont hoe verschillende lichaamsdelen er echt en ongefilterd uitzien. Bloot is hier gewoon bloot.
Om weerbaar te worden is het belangrijk dat kinderen informatie krijgen over het lichaam (in alle diversiteit), dat ze de taal hebben om over iets te praten en dat ze snappen wat wel en niet bij een situatie hoort. Dat een dokter je mag vragen om je buik te voelen, maar de buurman niet. Dat de gasten in het programma uit de kleren gaan, is afgesproken en met toestemming van de kinderen. Iemand dit zich zomaar naakt op straat laat zien is dat niet.
De presenator van het programma benadrukt, ook voor de kijker, dat je je nooit zomaar naakt aan iemand mag tonen, dat je daar altijd toestemming van de ander voor moet hebben. Dit is ook de boodschap die er wordt meegegeven aan de kinderen (die kijken). Bloot is alleen oke als jij daar oke mee bent en de ander daar ook oke mee is.
De les kan gestart worden met het kijken van het programma waarna de leerlingen kunnen bespreken wat ze er van vonden en kunnen meer vragen gesteld worden over het lichaam of het thema van de aflevering.
Hieronder enkele algemene tips over het lesgeven over dit thema:
Meer tips over het lesgeven over deze thema’s vind je op seksuelevorming.nl
Vanaf zondag 21 maart zullen er gratis lessen beschikbaar zijn op Kriebelsinjebuik.nl
Kriebels in je buik is een digitale lesmethode voor groep 1 tot en met 8, met lessen die de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen volgen. Op Kriebelsinjebuik.nl vind je vanaf de start van de uitzendingen gratis demolessen over bloot en het lichaam.
Informatie voor leerkrachten:
Op seksuelevorming.nl vind je alle informatie over relationele en seksuele vorming voor het onderwijs.
Informatie voor ouders:
Als de uitzendingen in de klas vertoond worden of er lessen over bloot en het lichaam worden gegeven is het altijd goed om ouders hier ook over te informeren. Zeker als dit thema nieuw is voor de school. Op seksuelevorming.nl staat beschreven hoe ouders hierover kunnen worden geïnformeerd.
In de brochure Seksuele ontwikkeling van 0-18 jaar wordt uitgelegd hoe de seksuele ontwikkeling van kinderen verloopt en hoe ouders daarbij aan kunnen sluiten. Er zijn ook brochures voor de leeftijd 0-6, 6-9 en 9-15.
Op www.pubergids.nl kunnen kinderen vanaf 10 jaar alles lezen over de puberteit.
‘Gewoon. Bloot.’ is vanaf 21 maart elke zondag te zien, om 19.20 uur bij de NTR op NPO Zapp.
Dit zijn de thema’s die besproken worden:
Lees onze meest recente artikelen op het gebied van seksuele vorming
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.