Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen op het gebied van seksuele vorming
Deze periode van social distancing en veel thuiszitten heeft invloed op ons gedrag. Hoe gaan we, juist in deze tijd, om met ongewenst seksueel gedrag? Van anderen maar ook van onszelf. Rutgers geeft de volgende adviezen.
Kinderen en jongeren zitten veel online, ze hebben daar contacten met hun leeftijdsgenootjes. Verliefdheid, flirten, verkering, nieuwsgierigheid naar seks, het gaat gewoon door, maar nu online. Houd hun online gedrag in de gaten, en ook het eventuele pesten en online ongewenst seksueel gedrag. Praat met je kind(eren) over deze onderwerpen, en hoe ze veilig online kunnen zijn zonder ook over grenzen van anderen te gaan. Hier staat hoe je zo’n gesprek aan kunt pakken.
Jongeren kunnen informatie vinden over seks en internet op Sense. Ook vind je daar informatie over het aangeven van grenzen met betrekking tot seks.
Ontvangt je kind naaktfoto’s of filmpjes of wordt daar om gevraagd, dan is je kind slachtoffer van online seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dan kan je hulp zoeken bij www.helpwanted.nl, www.sense.info en meldknop.nl.
De coronacrisis kan zorgen voor stress. Het kan zijn dat je bang bent om ziek te worden, zorgen hebt om dierbaren of om je baan of inkomen. Hierdoor kan de spanning in huis oplopen, met soms geweld tot gevolg.
Als spanningen toch hoog oplopen of als er altijd al partnergeweld was, zoek hulp! Realiseer je dat geweld vele vormen kent en dat het niet altijd om fysiek geweld hoeft te gaan. Ook bij seksueel geweld, emotioneel geweld of economisch geweld is hulp mogelijk. Bij twijfel of onzekerheid kan je altijd de luisterlijn bellen. Zij kunnen eventueel doorverwijzen naar hulp die past bij jouw situatie.
Kinderen die thuis seksueel misbruikt worden, kunnen geen kant meer op als ze niet meer naar school of vriendjes mogen. Het is heel belangrijk om contact te houden met deze kinderen. Als een kind je iets vertelt waardoor je een vermoeden krijgt, stel je dan open op. Blijf kalm, bied een luisterend oor en zoek hulp voor het kind bij Centrum Seksueel Geweld. Dit filmpje geeft tips.
Help ook mee om mensen in een kwetsbare positie te laten weten dat er hulp is, steun de actie #blijfveilig en print deze poster. Plak de poster op je raam, in een flatgebouw of op het prikbord bij de supermarkt of apotheek in je buurt. Mensen die geen printer hebben kunnen de boodschap overnemen met een pen. Deel de afbeelding en boodschap ook via sociale media. Zo herinneren dat we elkaar eraan dat we extra alert moeten zijn – vooral voor de mensen voor wie #blijfthuis niet hetzelfde betekent als #blijfveilig
Lees onze meest recente artikelen op het gebied van seksuele vorming
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.