Een mooie tijd, maar ook een die bepaalde risico’s met zich meebrengt zoals soa’s, ongewenste zwangerschap, seksuele dwang en andere seksuele problemen. Het voortgezet onderwijs speelt een belangrijke rol om jongeren te ondersteunen bij een positieve seksuele ontwikkeling.
Anticonceptie en zwangerschap
- Op ruim 18-jarige leeftijd heeft de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap gehad. In deze levensfase gebruikt het overgrote deel van de jongeren anticonceptie bij de eerste geslachtsgemeenschap.
- Wanneer de eerste keer op 16- of 17-jarige leeftijd plaatsvindt gebruikt 5% van de jongens en 6% meisjes niets om zwangerschap te voorkomen. De rest van de jongeren gebruikt de pil, een condoom of beide bij de eerste keer.
- Van alle seksueel ervaren meisjes van 15- tot en met 17 jaar gebruikt 51% de pil.
- Het percentage tienermoeders in Nederlandse is in vergelijking met andere landen laag. Praktisch opgeleide en Surinaamse en Antilliaanse meiden lopen hierin een hoger risico op ongeplande zwangerschap. Een zwangerschap is op deze leeftijd vrijwel altijd ongepland. Tienermoeders hebben een verhoogde kans op vroeggeboorte, een doodgeborene, psychosociale problemen zoals depressie of eenzaamheid en een grotere kans op schoolverzuim.
Seksueel overdraagbare aandoeningen en hiv
Onder jongeren van 15 tot en met 17 jaar is het percentage jongens (42%) en meisjes (33%) dat altijd een condoom gebruikt het grootst. Als jongeren ouder worden gebruiken ze vaker geen condooms (meer). Ondanks dat lopen jongeren in deze levensfase wel een verhoogd risico op een soa. Dit komt met name doordat seksueel actieve jongeren meer wisselende partners hebben dan volwassenen en niet altijd consequent condooms gebruiken.
Seksuele grensoverschrijding
Onder meiden tussen de 15 en 20 jaar komt veel seksueel geweld voor. Eén op de 10 meiden van 15 tot en met 17 jaar heeft minstens een keer in haar leven een ongewilde seksuele handeling meegemaakt. Van de meiden tussen 18 en 20 jaar is dit bijna één op de vijf.
Seksuele problemen
Meiden van 15 tot 20 jaar hebben vaker dan jongens van deze leeftijd last van geen zin in seks, problemen met klaarkomen en pijn bij geslachtsgemeenschap. Jongens geven vaker aan dan meiden dat ze last hebben van te snel klaarkomen.